Svet
43780 ogledov

Hrvaški popotnik: Talibani že nabirajo mlada dekleta za svoje borce

Afganistan talibani Epa
"Po informacijah s terena že hodijo od vrat do vrat ter iz hiš jemljejo dekleta kot bodoče žene za svoje bojevnike. To so nekoč že počeli. Ženske niso imele nobenih pravic, niso mogle delati, dekleta niso mogla hoditi v šolo. Afganistan je spet v kameni dobi," je zapisal Iličić.

"Nenehno sem v stiku s prijatelji v Afganistanu. Ničesar več ne obratuje, ne banke, ne državni uradi. Mesto je v popolnem kaosu," je za portal 24sata povedal hrvaški popotnik in bloger Kristijan Iličić, ki je pred kratkim obiskal Afganistan, zdaj pa je začel zbirati donacije za pomoč Afganistancem, ki poskušajo pobegniti iz države. V 24 urah mu je uspelo zbrati že 18 tisoč dolarjev.

Svoje občutke je strnil v daljšem zapisu na instagramu, v katerem je priznal, da te dni s tesnobo spremlja, kaj se dogaja v Afganistanu. "Življenje, kot prihaja v Afganistan, je grozno. Talibani ne bodo prinesli nič dobrega. Po informacijah s terena že hodijo od vrat do vrat ter iz hiš jemljejo dekleta kot bodoče žene za svoje bojevnike. To so nekoč že počeli. Ženske niso imele nobenih pravic, niso mogle delati, dekleta niso mogla hoditi v šolo. Afganistan je spet v kameni dobi," je zapisal Iličić.

Njegov prijatelj, turistični vodnik v Afganistanu, pa se zdaj skriva z družino in otroki, ker bi ga sicer ubili, ker je pripeljal turiste v državo. Kot je pojasnil, pa so njegovi afganistanski prijatelji skeptični glede hitrega vdora talibanov v državo, počutijo se izdane. "Zaprli so se v hiše in čakajo na rešitev," je zapisal. V nekaterih delih mesta naj bi se ponoči slišali streli. 

Afganistanski konflikt video Svet Kaos v Afganistanu se stopnjuje. Janša: To je sramotno dejanje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • miho 08:53 18.avgust 2021.

    Preseneča me, da je sploh mogoče obiskati to grozno deželo groze in druge podobne grozne dežele.

  • Stane Adamič 07:13 17.avgust 2021.

    A je Tanja Fajon že kaj zaskrbljena. Je že dobila kaj klicev iz terena o zasrbljenosti občanov? NIČ?