Svet
11417 ogledov

Hrvaški strokovnjaki opozarjajo na te nevarnosti v Jadranskem morju

Morje
Previdnost velja na vsakem koraku.

Meduze, ježki, vetrnice, nekatere strupene ribe. Nekateri prebivalci Jadranskega morja lahko izzovejo resne zastrupitve, opozarja doktorica Ivana Bočina z Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinskega območja.

meduza | Avtor: Profimedias Profimedias

Omenjeni zavod je izdal nekaj opozoril, v katerih izpostavljajo meduze. Strup v lovkah meduz pri človeku izzove podobno bolečino, kot pri opeklinah, na koži se pojavi boleč madež, oteklina in mehur. V kolikor nas opeče meduza, je potrebno prizadeto mesto sprati z morsko vodo (nikakor sladko, opozarjajo strokovnjaki, saj ta še povečuje občutek bolečine), lovke, v kolikor ostanejo na prizadetem mestu, odstranimo s pomočjo pincete. Prizadeto mesto nato speremo s kisom ali alkoholom.

V Jadranskem morju prebivajo nekater strupene ribe, za kopalce so najbolj nevarne tiste, ki imajo strup v perutih in repu ali imajo strupeni ugriz. V prvo skupino rib sodijo tiste iz skupine pajkovk, ki najpogosteje prebivajo na peščenem dnu, sledijo tiste iz skupine škarpen in raže. Njihov strup, opozarjajo na Hrvaškem, je lahko izredno strupen, po delovanju pa je podoben kačjemu. Bolečina je močna, pulsirajoča, širi se od mesta uboda, ki oteče in spremeni barvo tkiva, lahko se pojavijo tudi mehurji. V resnih primerih je nujno potrebno poiskati pomoč zdravnika, opozarja dr. Bočina.

morena | Avtor: Profimedias Profimedias

V rugi skupini rib je najbolj značilna morena, zelo agresivna strupenega ugriza, ki napade potapljača, če jo ta vznemiri. Na mestu strupenega ugriza se pojavi rdečina, oteklina, mesto zelo boli, pojavijo se krči in oteženo dihanje. V primeru ugriza je nujno potrebno obiskati zdravnika, pred tem pa rano izpirati s toplo vodo in jo prekriti z gazo.

V primeru poškodbe z iglicami ježka do komplikacij lahko pride, če njegovih iglic ne moremo popolnoma odstraniti in se prizadeto mesto zagnoji. Tudi v tem primeru je najbolje obiskati zdravnika, svetujejo. Mesto uboda je sicer potrebno dezinficiati, in ga zaščititi s sterilno gazo. Nujno potrebno je mirovanje tudi če uspemo odstraniti vse iglice.

Morske vetrnice so podobne morski travi, nekatere imajo strupene lovke. V primeru, da pridemo v stik, se na koži čez nekaj minut pojavijo rdeči krogi ali osip, ki običajno izgine v enem dnevu.

meduza Kaj je prav Vizita za živali To storite, če vas ožge meduza Meduza Pojasnilo Vizita za živali Zato je v morju spet več meduz

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Savistarra
    Savistarra 01:36 07.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • marsal 17:25 06.julij 2019.

    če so si prilastili Jugoslovanski Jadran , naj še skrbijo zanj , da bo zdrav !