Svet
15 ogledov

Hrvaški turizem nepripravljen na dež

Letošnje slabo vreme je izpostavilo največje težave hrvaških turstičnih delavcev. Kadar ni sonca, turisti namreč praktično nimajo česa počet.

Od petdesetih dni julija in avgusta je imela Crikvenica to sezono več kot trideset deževnih. Število prihodov turistov in prenočitev je bila res nižja, a še bolj kot tisti, ki so odvisni od nočitev, so letos nastradali tisti, ki so neposredno odvisni od vremena. Takšni so recimo koncesionarji na plažah. 500 ležalnikov na glavni crikveniški plaži je v dneh slabega vremena samevalo. Kot piše portal Dnevnik.hr, bi sicer ta plaža v tem poletju prehranila 250 delavcev, zdaj pa z vsako dežno kapljo beleži večji minus.

Nekoliko manjši izpad beležijo tisti, ki se preživljajo od turističnih nočitev, čeprav so številni turisti, ko so se vrstili deževni dnevi, odšli domov. Hrvaški turizem temelji na kopanju, ostala ponudba je skromna. "Opravili smo izlet po okolici, obiskali dvorec, zdaj pa pohajamo naokrog. Upamo, da se bo jutri zjasnilo," je novinarjem omenjenega portala povedal italijanski turist.

V deževnih dneh redko katero hrvaško mesto na obali ponuja alternativo kopanju. "Kar nam manjka, je gotovo infrastruktura za takšne deževne dni. Zaprti prostori, v katerih bi lahko ponujali takšno alternativo," priznava direktorica crikveniške turistične skupnosti.

Boj z nepredvidljivim vremenom za hrvaške turistične delavce zagotovo predstavlja izziv, s katerim se bodo v prihodnje morali soočiti. V nasprotnem primeru jih bodo gostje v slabih dneh zapuščali še naprej.

Komentarjev 4
  • slajan 09:00 25.avgust 2014.

    Mi imamo TUŠ PLANET v Kopru, ki zadošča, da so vsi turisti pod streho.

  • Pepe007 08:04 25.avgust 2014.

    Seveda je boljši. Mi imamo bolj gosto morje in se hitreje zagreje.

  • manch 22:16 24.avgust 2014.

    Hja.ssV Italiji, naprimer v Lignanu, Sirmioneju, pač povsod, kjer vedo, kaj je turizem, tudi v deževnih dneh poskrbijo za turiste. Z normalnimi cenami.Pri nas in na Hrvaškem pa so cene nabili v nebo in povsem jasno je, da turisti ...prikaži veči niso pripravljeni pušiti po 300 eur na dan za prekladanje po lokalih s ciničnimi natakarji in slabih picerijah in gostilnah....