Svet
6580 ogledov

Hrvati med tremi najbolj prizadetimi na svetu

Hrvaška plaža
Turizem. Hrvati na eni strani preštevajo izgube, na drugi strani vsakega gosta, ki pride v državo.

Svetovni turizem bi zaradi pandemije novega koronavirusa utegnil izgubiti več kot 1200 milijard ameriških dolarjev po skoraj štirimesečni prekinitvi. Med 15-timi državami, katerih bruto domači proizvod naj bi bil najbolj prizadet, je na tretjem mestu Hrvaška, poroča UNCTAD, telo Združenih narodov, zadolženo za trgovino in razvoj. 

V svojem novem poročilu glede gospodarskih posledic pandemije covida-19 na turizem, objavljenem v tem tednu, med drugim prinaša tudi ocene izgub po treh scenarijih, odvisnih od dolžine prekinitve; za štiri, osem in 12 mesecev. 

"Če se bo prekinitev mednarondega turizma čez osem mesecev nadaljevala, bi globalna izguba v tem sektorju lahko zrasla na 2200 milijard dolarjev, kar je okrog 2,8 odstotka globalnega BDP-ja. Po najbolj pesimističnem scenariju, da prekinitev traja 12 mesecev, pa bi izgube lahko znašale več kot 3300 milijard dolarjev oziroma 4,2 odstotka BDP-ja," navaja omenjeno poročilo. 

V zadnjih dvajsetih letih so se prihodki iz turizma več kot potrojili. "Covid-19 je ustavil dolgoletne pozitivne trende v svetovnem turizmu in s tem povzročil resne gospodarske posledice v vsem svetu. Čeprav se turizem počasi obuja, v vse več državah, za mnoge, predvsem male otoške države in države v razvoju, kolaps v turizmu predstavlja tudi kolaps njihovega razvoja," opozarja poročilo. 

Koronavirus, Brazilija | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaška tretja najbolj prizadeta 

UNCTAD analizira, kako bodo izgube v turizmu vplivale na nacionalne BDP-je in pri tem ocenjuje, da bosta Jamajka in Tajska zabeležili največje izgube, in sicer okrog 11 oziroma 9 odstotkov. 

Na Hrvaškem bi lahko bila ta izguba po današnjih ocenah okrog 8-odstotna. Sledita Portugalska s 6 odstotki in Dominikanska Republika s 5 odstotki. Med 15 najbolj prizadetimi državami so še Kenija, Maroko, Grčija, Mauricijus, Senegal, Irska, Egipt, Južna Afrika, Malezija in Španija. 

Največ slovenskih gostov

Hrvaško je v prvih šestih mesecih obiskalo 1,6 milijona turistov, ki so ustvarili 7,6 milijona nočitev. To je približno 30 odstotkov številk iz enakega lanskega obdobja, je povedal direktor hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić. 

V prvi polovici leta je bilo največ domačih turistov, na katere je odpadlo 31 odstotkov vseh nočitev, je Staničić povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Izpostavil je, da so domači turisti nazadnje prevladovali pred več kot desetimi leti.

Na goste iz tujine odpade 69 odstotkov vseh nočitev, med njimi pa je bilo 26 odstotkov slovenskih. Sledijo Nemci (25 odstotkov), Avstrijci (devet odstotkov) ter turisti iz Bosne in Hercegovine in Češke s po sedmimi odstotki.

Pričakujejo tretjino lanske sezone

Staničić je izpostavil še, da so glede na globalne okoliščine lahko zadovoljni z rezultati, še posebej s tem, da doslej niso imeli nobenega primera okužbe med turisti. 

Ocenjuje tudi, da bo Hrvaška letos lahko dosegla najmanj tretjino lanskih turističnih rezultatov. Lani so zabeležili nekaj manj kot 21 milijonov prihodov in 108,6 milijona nočitev.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Takšno je stanje z okužbami na hrvaški obali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 23:28 02.julij 2020.

    Hrvati so na vseh področjih v globokem minusu , razen pri prodaji - ne proizvodnji- električne energije in sicer 19% + . Prodaja v tujino pomeni , da je vse gospodarstvo porabilo toliko manj el. energije. Če je upad porabe ...prikaži več el.energije 19% , pomeni , da je industrija in vse ostalo delala manj toliko manj kot kažejo % In sedaj naj nekdo še govori o 9% manjšemu BDP ! Hrvaška bo v minusu od 15-20% BDP ! Se gre kdo staviti ?

  • krtmen1 13:53 02.julij 2020.

    "Hrvati med tremi najbolj prizadetimi na svetu" Verjamem.

  • jakec1575 12:50 02.julij 2020.

    ce so pa dalmatinci stavili zgolj na colanje za sobo. istrani se vsaj trudijo se z oblilo drugih reci. nimajo nobene industrije, nobenih resnih storitev.