Svet
73827 ogledov

Takšno je stanje z okužbami na hrvaški obali

Hrvaška obala Profimedia
Čeprav je Hrvaška presegla mejo za varno državo, so razmere v različnih delih države zelo različne. Na obali je sorazmerno varno.

Na Hrvaškem sta daleč največji žarišči mesto Zagreb in Osiješko-baranjska županija (Đakovo), kjer je 206 oziroma 140 akrivnih okužb. Na obali je za zdaj precej varno, podobno kot v Sloveniji. Celo v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer je največ, 33 aktivnih okužb, to glede na število prebivalstva pomeni 7,3 aktivne okužbe na sto tisoč prebivalcev. Če bi šlo za državo, ki bila po kriterijih NIJZ varna, v Sloveniji je ta kazalnik trenutno okrog 5,5. 

Najbolj varna je ličko-senjska županija, ki obsega obalo od Senja, Karlobag in skoraj do Tribanja ter severni del Paga (Zrće in Novalja). Nimajo namreč niti enega aktivnega primera (to so primeri, potrjeni v zadnjih 14 dneh). 

Najnovejše podatke o danes odkritih okužbah lahko najdete tukaj. 

V Istrski županiji so v zadnjih 14 dneh potrdili šest aktivnih primerov, v primorsko-goranski (Opatija, Reka, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj, Rab) je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih kar 19 primerov, a je bilo med njimi kar nekaj mornarjev, ki jih testirajo, ko pridejo z ladje ali ko gredo na ladjo.

Aktivni primeri Hrvaška obala | Avtor:
V Zadarski županiji (južni del Paga, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Biograd na moru, Pakoštane) imajo sedem aktivnih primerov, od tega so bili trije tujci, eden se je vrnil iz Srbije.

Šibeniško-kninska županija (obala od Pirovca do Rogoznice) ima štiri aktivne okužbe.

V Splitsko-dalmatinski županiji (Split, Makarska, Brač, Hvar, Vis) je kar 33 aktivnih okužb, a ima ta županija kar 448 tisoč prebivalcev (istrska 209, primorsko-goranska pa 283 tisoč). Kar nekaj od teh primerov je bilo testiranih in je dejansko v Zagrebu, a imajo stalno bivališče v tej županiji.

V Dubrovačko-neretvanski županiji (Korčula, Pelješac, Mljet, Lastovo) imajo sedem aktivnih primerov.

Podatki se lahko hitro spremenijo, saj je Hrvaška danes odprla meje z Bosno, Srbijo, prispel pa je tudi vlak iz Češke, kjer prav tako vse več okužb. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Tolistella
    Tolistella 00:52 02.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m