Svet
16519 ogledov

Hrvati: Najbolj udarni turistični vikend, to so številke

Hrvaška plaža Profimedia
Na cesti proti morskim turističnim središčem na Hrvaškem se že od jutra povečuje gneča. Trenutno 760 tisoč turistov. V Dubrovniku povsem drugače.

Hrvaški turistični delavci bodo ta konec tedna očitno zabeležili veliko gnečo. Portal Index.hr piše, da se začenja 'udarni turistični vikend'. Že od jutra naprej se povečuje gneča na cestah proti morskim turističnim središčem, na prehodu Macelj na hrvaški strani za vstop v državo vozniki čakajo že več kot eno uro. Hrvaški center za avtoceste izpostavlja, da bo največja gneča danes popoldne in jutri dopoldne, ko bodo gotovo čakalne dobe še bistveno daljše. 

760 tisoč turistov 

Trenutno na Hrvaškem biva 760 tisoč turistov, od tega je 126 tisoč domačih, največji delež tujcev pa predstavljajo Nemci in Slovenci, sledijo Avstrijci, Čehi, Poljaki in Madžari. 

Direktor Hrvaškega turističnega združenja Kristjan Staničić je pri tem povedal, da so zaradi tako imenovane korona situacije najbolj prizadeti Splitsko-dalmatinska in Drubrovačko-neretvanska županija, kjer se je manjkal predvsem izostanek gostov, ki so prispeli z letali. "Veseli podatek, d imamo trenutno intenziviran aviopromet. Verjamem, da smo lahko za prihodnje tedne bolj optimistični, na nekaterih trgih smo že okrepili marketinške kampanje," je povedal. Trenutno te tečejo v Nemčiji, Avstriji in Veliki Britaniji. 

Staničić je pokomentiral še skorajšnji Ferragosto, počitnice v Italiji, čas, ko tradicionalno na Hrvaškem počitnikuje veliko število Italijanov: "Neodgovorno in neresno je pričakovati, da bi k nam tudi letos prišli Italijani v takšnem številu, kot prej. Moramo se zavedati, da v Italiji situacija ni dobra." 

vročina temperatura sonce pripeka termometer Tudi rdeči alarm Svet Hrvaška v vročinskem valu, a vrhunec šele prihaja

Najbolj udarni vikend 

V skladu s tradicijo je bil konec tedna na prelomnici med julijem in avgustom najbolj udarni, Staničić je povedal, da kaže, da bo tudi letos tako. 

Hrvati so sicer glede na ostale na območju lahko zadovoljni, saj imajo najboljše rezultate, ocenjujejo v omenjenem združenju. Številke, s katerimi so lahko glede na situacijo zadovoljni, pripisujejo temu, da so še vedno varna država. 

Slabše v Dubrovniku 

Dubrovnik | Avtor: Pixabay Pixabay

V Dubrovniku je slika, poudarjajo tamkajšnji turistični delavci, povsem drugačna. Predsednik Združenja privatnih nastanitev Nino Dubretić je povedal, da Dubrovnik beleži le kakih 30 odstotkov povprečnega prometa. 

Izpostavljajo, da nimajo avtoceste in da je za prihod potrebno skozi Bosno in Hercegovino, ki je za številne države na rdečem seznamu glede nevarnosti širjenja okužb z novim koronavirusom. Dubrovnik, poudarjajo, je trenutno na Hrvaškem glede turizma najbolj ogrožen in prizadet. 

Ne pomaga niti nižanje cen. Trenutno je sicer na tem jadranskem turističnem biseru največ gostov iz Velike Britanije. 

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Hrvati s tvegano strategijo kot edini v EU

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • andrej084 12:12 31.julij 2020.

    ej žurnalovci, bi šlo enkrat brez Hrvaške. Ni čudno, da nas imajo Hrvati za "pašteta turiste" in Podalpske Hrvate, jim lahko še bolj lezete v rit?? Ali je na hrvaških portalih tudi toliko novic o Sloveniji, Piranu, Portorožu, Bledu, Bohinju, ...prikaži več Triglavu, Rogaški,... kot pri nas?