Svet
45588 ogledov

Velika sprememba: Hrvati napovedali stroge kontrole

Hrvaška obala Profimedia
Za zdaj na Hrvaškem stroge kontrole, a ukrepi se lahko hitro zaostrijo.

Hrvati so vse bolj zaskrbjeni glede covid situacije. Novi covid zemljevid Evrope je njihovo obalo obarval v oranžno, o čemer obširneje poročamo v članku na tej povezavi, današnji podatki skrbi le še poglabljajo. 

Na Hrvaškem medtem novo zaedanje vlade. Premier Andrej Plenković je napovedal, da se bodo po novem na Hrvaškem lahko brezplačno cepili vsi, ki bodo to želeli. To vključuje vse hrvaške državljane, tudi tiste brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, tudi Hrvate iz Bosne in Hercegovine in ostalih držav, pa tudi turiste, ki so na Hrvaškem in bi se želeli cepiti tam. 

"Cepiva imamo dovolj, cepili bomo vse, ki bi to želeli, to bo naš doprinos globalnim naporom za zajezitev pandemije covida-19," je poudaril Plenković. 

Stanje že na začetku sezone slabše kot lani

Vse glasneje se govori, da bi morala država ustaviti javno življenje na obali. Na tiskovni konferenci ob 11. uri je prvi govoril vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak, ki je izpostavil, da je bilo stanje v državi že na začetku turistične sezone slabše kot lani. "Zdaj sicer imamo cepivo, lani ga nismo imeli. Moramo se cepiti. Povprečna incidenca je 31,4, najvišjo ima Zadarska županija. Hrvaška je na 12. mestu po 14-dnevni incidenci v Evropi," je izpostavil. 

Zdravstveni minister Vili Beroš je pri tem menil, da ima Hrvaška še vedno vse pogoje, da območje ob obali obarva v zeleno in ohrani turistično sezono. "Imamo jasne ukrepe, moramo se jih držati. Nakupili smo dovolj cepiva, ki je za državljane brezplačno." Vnovič je državljane pozval k cepljenju. 

Oranžna le napoved rdeče? 

Notranji minister Davor Božinović se je odzval na oranžno obarvano obalo in menil, da za zdaj to še ne spreminja ničesar. "Vendar dejstvo je, da ko se začnejo okužbe širiti se hitreje širijo kot zaustavljajo. V kratkem času moramo trend spremeniti, vendar računamo že, da bo prišlo še do dodatne rasti."

"Ni pa isto, če je rast enega ali dveh odstotkov tedensko ali če je rast 30 ali 50-odstotna. Potem se hitro obarvamo rdeče. Vendar to nima veze s prihodi na Hrvaško, to je povezano z odhodi oziroma povratki turistov. Mi, če ne bomo soočeni s prihodi z res ogroženih območij, ostali odprti. Vendar druge države bi lahko svojim državljanom zakomplicirale odhod na Hrvaško." 

Pri tem je Božinović povedal, da Nemčija že vpliva na odločitve svojih državljanov glede odhoda na območje Zadra, saj jih ob povratku pošlje v karanteno. "To je tem turistom problem. Težko bo nekdo na Hrvaškem deset dni, potem pa še deset dni v karanteni," je izpostavil. 

Dodatni ukrepi še stvar pogovora 

Notranji minister Božinović je izpostavil, da vsa javna zbiranja, ki jih ni možno epidemiološko nadzirati, še vedno predstavljajo potencialna žarišča. "Jasno nam je, da mladi ljudje želijo zabavo, vedo, da za njih okužba ne predstavlja življenjsko grožnjo, vendar vsaka okužba se šteje, rezultat pa je, da je naša obala obarvana v oranžno na evropskem covid zemljevidu. To je tudi posledica velikega števila turistov v državi, trenutno jih je 75 tisoč." 

Božinović je povedal, da glede novih ukrepov še razpravljajo. "Dejstvo, da se nekaj morda zaostri ob obali ne pomeni nujno, da se tudi v notranjosti države, kjer ni takšnih izzivov kot v turističnih središčih. Vse, kar piše v ukrepih piše zato, da se spoštuje, ne le zato, da je napisano. Če dogodkov ne moremo nadzirati, jih moramo prepovedati. Če je na enem dogodku več kot sto ljudi in če ne moremo za vsakega ugotoviti njegovega epidemiološkega statusa, je potrebno takšen dogodek prepovedati. To se mora sprejeti na lokalnem nivoju," je poudaril notranji minister. 

Capak je na dodatno vprašanje, ali bodo prekinili nočno življenje, odgovoril, da so epidemiologi vedno za strožje ukrepe, vendar da so se za zdaj dogovorili, da bodo poostrili kontrole pri vhodih. Če bodo okužbe še naprej rasle, so odprte tudi vse druge opcije, je izpostavil. 

Kaj je z britanskimi turisti? 

Na Hrvaško so se najavii številni britanski turisti. Capak je pri tem povedal, da tudi zanje - tako kot za vse ostale - velja, da morajo imeti pri vstopu v državo covid potrdilo. "Menimo, da je to ustrezen ukrep. Trenutno preučujeo tudi nekatere druge možnosti. Španija, Portugalska, Ciper imajo višjo incidenco od Britanije, glede njih bi morali sprejetei dodatne ukrepe. Glede tega ni še nič sprejetega, možnosti še preučujemo."

Cepljenje covid Covid-19 Svet Vendarle obvezno cepljenje za javni sektor? Hrvaška nove skrbi Svet Hrvaška obala spet oranžna: "Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse ..."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Želvica 21:31 16.julij 2021.

    En jansen pa bo stvar rešena https://sestavacepiva.si/janssen-covid-19-johnson-johnson , upam da se mi ne zaprejo meje pred nosom avgusta

  • jate 18:29 16.julij 2021.

    kaj a se je žačel teksaški pokol z motorko?