Svet
778 ogledov

Hrvati zaostrujejo na dva metra

Hrvaška, Covid-19, Zagreb Epa Hrvaška, Covid-19, Zagreb
Na Hrvaškem zaradi velikega števila okuženih z novim koronavirusom v preteklih dneh od polnoči veljajo ostrejši ukrepi.

V minulih 24 urah je bilo na Hrvaškem 828 novih primerov okužbe s koronavirusom, 15 ljudi je umrlo. 

Hrvaški štab civilne zaščite je odločil, da mora biti v prihodnjih 14 dneh obvezna razdalja med ljudmi v zaprtih prostorih najmanj dva metra, na odprtem 1,5 metra. Zaščitne maske so obvezne tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati ustrezne razdalje med ljudmi. Posebej so izpostavili, da poostreni ukrepi veljajo tudi pri obiskih pokopališč.

V državi so tudi omejili vsa zbiranja več kot 50 oseb na javnih dogodkih, medtem ko bo za poroke in pogrebe veljala omejitev do 30 oseb. Za vse ostale zasebne dogodke je omejitev do 15 oseb. Vsi družabni dogodki lahko potekajo najdlje do 22. ure, z izjemo porok, ki lahko potekajo do polnoči, je še odločil nacionalni štab civilne zaščite. Kot so dodali, je za vse dogodke, na katerih je več kot 15 ljudi, nujna pisna evidenca udeležencev.

Novi ukrepi glede zbiranja ne veljajo za kulturne dogodke, kino predstave, verske obrede ter razstave in muzeje, saj zanje veljajo posebna določila. Športne prireditve bodo znova potekale brez gledalcev.

Od polnoči do 6. ure zjutraj je prepovedana prodaja alkoholnih pijač v trgovinah, na bencinskih črpalkah in v kioskih. Delodajalci morajo prepovedati prihod na delo delavcem, ki imajo temperaturo ali okužbe dihal, sicer pa morajo, če je le mogoče, delavcem odrediti delo od doma.

Hrvaško reševalno vozilo Zdravje Umrla 17-letnica z astmo, je bil usoden kovid?

Urejajo Areno

Danes bodo začeli urejati zagrebško športno dvorano Arena za oskrbo obolelih s covidom-19 z blažjo ali srednje težko klinično sliko. Namestili bodo lahko do 1000 postelj, če bo potrebno. Osebje bodo zagotavljale različne bolnišnice, je v nedeljo izjavil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Med drugim so pozvali upokojene zdravnike kot tudi absolvente in študente zadnjih letnikov medicinskih fakultet, naj se oglasijo v zdravstvenih ustanovah, da bi pomagali kolegom v zdravstvu. V bolnišnicah je vse več zbolelih s covidom-19, med okuženimi z novim koronavirusom ali v samoizolaciji zaradi stika z okuženimi pa vse več zdravstvenih delavcev.

Vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić je v nedeljo potrdila, da so od Slovenije dobili določeno količino zdravila remdesivir, ki ga na Hrvaškem zmanjkuje. Kot je pojasnila, bodo tako premostili obdobje, dokler ne bodo dobili že naročenega remdesivirja.

Protest prevoznikov

Člani združenja hrvaških cestnih prevoznikov pa so danes s svojimi tovornjaki nekoliko upočasnili promet na nekaterih glavnih zagrebških cestah. S protestom opozarjajo, da ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo ni storilo ničesar, da bi olajšalo poslovanje prevoznikov med epidemijo covida-19.

Med drugim zahtevajo, da bi prevoznikom odprli več mejnih prehodov s Slovenijo ali odprli poseben pas za prevoznike na dveh mejnih prehodih, ki jih lahko zdaj uporabljajo in na katerih so večurne čakalne dobe.

Maske na prostem Covid-19 Slovenija Vlada sprejela nova pravila glede nošenja mask na prostem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sam1 13:01 26.oktober 2020.

    A niso še prejšnji teden vabili goste s 50% nižjimi cenami,sedaj pa neke omejitve,navali narod......

  • lulibuc 12:02 26.oktober 2020.

    Wauuu... boljši so od naših. Spet so nas nategnili.