Slovenija
39113 ogledov

Vlada sprejela nova pravila glede nošenja mask na prostem

Maske na prostem Saša Despot
Sprememba zadeva športno-rekreacijsko dejavnost in sprehode na prostem.

"Posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov," so po včerajšnji dopisni seji zapisali pri vladi. To so na primer športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja, npr. tek, kolesarjenje, golf, joga, ali tiste, pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki, npr. tenis, badminton, balinanje.

covid-19 Napoved IJS Slovenija "Neverjetno, kaj se dogaja, kot da bi epidemija eksplodirala" Mateja Logar, infektologinja COVID-19 V SLO Zdravje Logarjeva o tem, kdaj bomo dosegli "plato"

Ob razdalji tri metre maska ni potrebna

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske.

Žiga Martinčič, specializant infektologije Koronavirus Zdravje Infektolog odgovarja: Je covid-19 kot navadna gripa?

Policijska ura velja še naprej

Vlada je podaljšala tudi ukrep začasne omejitve gibanja ljudi med 21. in 6. uro, razen za pet izjem:

(1) odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje,

(2)  življenje in premoženje,

(3) prihod in odhod na delo ter izvajanja nujnih delovnih nalog,

(4) dostop in nudenje storitev za nujne primere,

(5) opravljanje storitev dostave hrane ali zdravil, potovanje oseb.

Z odlokom ostajajo prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi ter vsakršno zbiranje nad šest oseb, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. "Pri zbiranju do šest oseb je treba zagotoviti minimalno varnostno razdaljo v skladu s sprejetimi navodili oziroma priporočili NIJZ, ki so objavljena na spletnih straneh NIJZ," še navajajo pri vladi.

janez janša Omejitev na občine Slovenija Janša s torkom napovedal nov ukrep covid-19 Covid-19 Zdravje To so spremembe v bolnišnicah zaradi naraščajočih okužb

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
 • Brane Kacjan 11:50 27.oktober 2020.

  Kakšna je razlika sprehajalca na sivem pločniku z masko na obrazu, ali takoj poleg zelena površina brez maske? Zelene površine zamenjajte s površinami na prostem!

 • MihaPu 16:29 26.oktober 2020.

  Če visoki zagovornik nošenja mask ne nosi maske, ker je utrujen, potem ne vem zakaj delate paniko, vsi ven brez mask in rečte, da ste utrujeni. Problemov ni.

 • Avatar MS
  MS 14:55 26.oktober 2020.

  Dokler bo vlada covid-idiote le svetovala in jih zgolj prosila naj upoštevajo ukrepe bodo okužbe rasle eksponencionalno posledično tudi obolevnost s covidom - 19 in seveda smrti ! Idiote lahko ustavi le prisila! A v tolažbo je le to, da ...prikaži veča veliko covid-idiotov plača svoj idiotizem in svoje zablode spoznajo na ventilatorjih!