Zdravje
1983 ogledov

To so spremembe v bolnišnicah zaradi naraščajočih okužb

covid-19 Epa
Ministrstvo za zdravje je konec tedna izvedlo več aktivnosti za zagotovitev potrebnih postelj za bolnike s covidom-19.

Po besedah ministra Tomaža Gantarja bo v prihodnjih dneh za bolnike s covidom-19 na voljo več kot 700 postelj - trenutno jih je zasedenih nekaj čez 500. Potekajo pogovori, da bi jih zagotovili še dodatnih 300, če bo potreba.

Po navedbah ministrstva je Gantar izpostavil, da v dogovoru z bolnišnicami zagotavljajo potrebne postelje, a je glavna težava kader, zato so s petim protikoronskim zakonom uredili tudi zakonske podlage za premeščanje kadrov, predvsem iz primarne ravni v bolnišnice, v svojih matičnih ustanovah pa bodo pomagali tudi specializanti.

Ažurno informiranje glede postelj, tudi v zdraviliščih

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je ministrstvo ponovno pozvalo izvajalce zdravstvene dejavnosti na sekundarni in terciarni ravni, da ažurno vpisujejo posteljne kapacitete v interno spletno mesto za spremljanje števila prostih postelj za obravnavo bolnikov s covidom-19, da ne prihaja do nepotrebnih odklonov pri razporejanju bolnikov glede ne njihovo stanje in bližino bolnišnice.

Prav tako so, kot so zapisali, konec tedna vzpostavili tudi spletno mesto za poročanje o negovalnih posteljnih kapacitetah v specialnih bolnišnicah (izpostavljajo psihiatrične bolnišnice). V sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo so pridobili še informacije o razpoložljivih posteljah v zdraviliščih.

Koronavirus, Brazilija Napovedi Slovenija Svetovni strokovnjaki glede mask v prihodnjih letih

Prekinitev izvajanja nenujnih operacij

Ob tem so spomnili, da je ministrstvo glede na epidemiološko situacijo in predvideno projekcijo za prihodnje dni pripravilo dve odredbi, ki sta bili v soboto objavljeni v uradnem listu. Prva prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za pacienta. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.

Druga določa, da se sekundariji, pripravniki in specializanti vključijo v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje in preprečevanje širjenja covida-19.

Mateja Logar, infektologinja COVID-19 V SLO Zdravje Logarjeva o tem, kdaj bomo dosegli "plato"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.