Slovenija
6992 ogledov

Svetovni strokovnjaki glede mask v prihodnjih letih

Koronavirus, Brazilija Profimedia
Svet že tretji dan zapord beleži rekordne številke glede potrjenih okužb z novim koronavirusom. Številni še vedno upanje polagajo na cepivo, medtem ko so drugi previdni. Kaj pravijo svetovni strokovnjaki?

Optimistične napovedi, da bi se na trgu lahko kmalu pojavilo prvo cepivo zoper novi koronavirus mnogim zvenijo kot svetloba na koncu predora. Enajst cepiv širom sveta je v zadnji fazi raziskav, piše Deutsche Welle. 

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je vendarle previden; izjavil je, da na cepivo lahko računamo v začetku prihodnjega leta, najverjetneje do marca, morda še kasneje. 

V sodelovanju z giganti farmacevtske industrije in ob izdatni finančni pomoči držav več družb širom sveta že načrtuje masovno proizvodnjo. Ameriška vlada vodi operacijo pod nazivom "Operation Warp Speed", v okviru katere je osem družb dobilo deset milijard evrov. Cilj je, da do januarja pripravijo 300 milijonov doz cepiva za ameriške državljane.  

Tako kot v ZDA tudi Evropska unija ne želi vložiti ves svoj denar v eno opcijo, EU je zagotovila nakup 800 milijonov doz cepiva s strani šestih različnih proizvajalcev. 

Cepivo - rešitev krize 

Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da le en ubod cepiva v roko ne bo rešitev. "Še leta bomo morali živeti z virusom, skrbeti za razmak, si pogosteje umivati roke in nositi maske," je pri tem povedal Frank Ulrich Montgomery, predsednik Svetovne združenja zdravnikov (CPME).

Dodaja, da lahko traja tudi nekaj let, da bo vse prebivalstvo cepljeno. "Za cepljenje vseh hkrati ne bo niti dovolj cepiva niti medicinskega osebja," je opozoril. 

Glede na priporočila Evropske unije, ki naj bi jim sledile vse države članice, bi morali imeti prednost - dokler ne bo dovolj cepiva za vse - medicinsko osebje, starejši od 60 let in kronično bolni. Nemški minister Spahn je pri tem ta teden ponovno poudaril, da bo cepljenje v Nemčiji prostovoljno.  

Mateja Logar, infektologinja COVID-19 V SLO Zdravje Logarjeva o tem, kdaj bomo dosegli "plato"

Cepivo ne zmore vsega 

Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da pri naglici, pri kateri se razvijajo cepiva zoper novi koronavirus, ne moremo pričakovati magičnih uspehov. Tednik Spiegel je temu posvetil posebno temo, govorili so z vodilnimi medicinskih družb, ki razvijajo cepivo. 

"V idealnem primeru cepivo nudi dve stvari: preprečuje ali blaži bolezen ter preprečuje prenos s človeka na človeka," je povedal eden vodilnih nemških raziskovalcev Ugur Sahin. Doslejšnje študije vendarle nakazujejo, da cepljene osebe še naprej lahko širijo okužbe (v manjši meri kot necepljene) ter da hitreje in lažje ozdravijo. 

Pod črto Spiegel poudarja, da cepivo ne bo z enim zamahom zajezilo pandemije. "Najverjetneje je, da bo cepivo najprej srednje učinkovitosti, ki bo ščitilo od težkega poteka bolezni, morda tudi celo povsem preprečilo izbruh simptomov covida-19. Težko pa bo preprečilo sam prenons virusa." 

Spiegel zaključi, da nas po prihodu cepiva najverjetneje čakajo kaotični meseci z mnogo odprtimi vprašanji. Maskam, razdali in ostalim ukrepom se najverjetneje z njim ne bomo mogli povsem izogniti. 

lučke ljubljana 2010 Slovenija Tako okrnjene bodo letos praznične prireditve v mestih

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • erikkk 09:26 26.oktober 2020.

    Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da pri naglici, pri kateri se razvijajo cepiva zoper novi koronavirus, ne moremo pričakovati magičnih uspehov. ČEMU POTEM CEPLJENJE !!?? da bomo pocrkali ?? pa ne bo noben odgovarju ?? JAZ SE CEPIL NE BOM ! ...prikaži več NITI MOJA DRUŽINA NE !

  • Avatar ovca
    ovca 08:14 26.oktober 2020.

    Tudi normalne zmrazi, ko vidimo koliko butalcev je v banana republiki. Sicer ste v manjšini, ste pa glasni. Marš v vrsto pa se cepit! Sploh nima veze s čim.

  • mph 21:24 25.oktober 2020.

    Škoda, ker ni cepiva proti človeški neumnosti. Si težko zamislim kakšna zmeda vlada nekaterim na podstrešju, kar zmrazi me.