Svet
8361 ogledov

Hrvatje besni, ker jih pitajo s slabšimi izdelki od Nemcev

nutella EPA
Ne kupujte namaza Nutella ali detergenta Ariel na Hrvaškem.

Hrvate je tako kot podobno pred tedni že Slovence negativno presenetil rezultat analize kakovosti 26 enakih izdelkov s polic hrvaških in nemških trgovin. Analiza, opravljena v akreditiranih hrvaških laboratorijih, kaže, da je več kot polovica teh izdelkov na hrvaškem trgu slabše kakovosti in so tudi dražji.

Največje razlike so ugotovili pri petih živilih in enem detergentu, in to kljub temu da so nekateri izdelani v isti tovarni. To kaže, da v tovarnah obstajata dve proizvodni verigi, ugotavljajo na Hrvaškem.

Največje razlike so pri perutninskih hrenovkah Wudy, pri Hippovi otroški hrani bio riž s korenčkom in puranjim mesom, Nutelli, jagodnem jogurtu Activia in detergentu Ariel.

Kljub različnim proizvajalcem pa so ugotovili majhne razlike v okusu piva Heineken in brezalkoholne pijače Coca Cola, pri čemer je treba upoštevati tudi različne preference potrošnikov v Nemčiji in na Hrvaškem.

Enako kakovostni in cenovno podobni so pomarančni sokovi Happy Day, energijska pijača Red Bull, špageti Barilla in mehčalec Lenor, kar kaže na to, da je mogoče prodajati enake izdelke v vseh državah EU ne glede na vse okoliščine.

Podobna kakovost velja tudi za čips Pringles, konzerve tune Rio Mare in zobno pasto Colgate, a so cene na Hrvaškem med 46 in 110 odstotkov višje kot v Nemčiji. Le bomboni Harribo Happy Cola so bolj kakovosti na Hrvaškem, a so tudi skoraj 40 odstotkov dražji kot v Nemčiji.

Jogurti Dvojna kakovost Slovenija Uradno: Pozor, ko kupujete te izdelke

Hrvaška evropska poslanka Biljana Borzanova je napovedala, da bodo 27. septembra o tem problemu razpravljali na odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov Evropskega parlamenta.Poslanka namerava doseči spremembe zakona, s katerimi bi se ugotovljene razlike obravnavale kot nepoštena trgovska praksa in bi dosegli enakopravnost državljanov na enotnem evropskem trgu, poroča STA.

Slovenska uprava za varno hrano je julija objavila rezultate analize 22 vzorcev in pri nekaterih našla neskladnosti. Še posebej je padla v oči slabša kakovost pri trgovskih znamkah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Hi5 19:35 02.september 2017.

    Kaj se bunijo. Za hrvate je še ta predobra.

  • Papaja Popi 18:03 02.september 2017.

    Seveda ne bomo kupovali, saj sploh ne hodimo tam.

  • mirror 14:05 02.september 2017.

    Hrvati so brali raziskave v slovenskih časopisih. Sosedje kopirajo vse kar se da. Imena tv-kanalov, imena tujih oddaj itd. Še nova hrvaščina je sedaj polna slovenskih besed.

Sorodne novice