Svet
10 ogledov

Hugo Chávez še četrtič

Hugo Chavez
1/3
Reuters
Nacionalni volilni svet Venezuele je sporočil, da je po 90 odstotkih preštetih glasov dosedanji predsednik Venezuele Hugo Chávez na nedeljskih volitvah prejel 54 odstotkov glasov, njegov nasprotnik Henrique Capriles Radonski pa 45.

Hugo Chávez je tako osvojil še četrti predsedniški mandat v južnoameriški državi, bogati z nafto. Prek Twitterja je nemudoma izrazil hvaležnost bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil, naj živi Venezuela. Skupni kandidat opozicije, 40-letni pravnik Henrique Capriles Radonski, je še pred objavo izidov sporočil, da jih bo spoštoval, kakršnikoli že bodo.

Objavo Chávezove zmage so v venezuelskih mestih pospremili ognjemeti, na ulicah so se začeli zbirati njegovi privrženci. Zbrane pred predsedniško palačo v Caracasu je nekaj pred polnočjo nagovoril tudi Chávez, ki je obljubil, da bo "najboljši predsednik".

Skupni kandidat opozicije Capriles je poraz že priznal in dejal: "Sprejemam in spoštujem odločitev volilcev." Dejal je, da izidu volitev ne bo oporekal, saj je "glas ljudstva svet".

Že ugibanja o njegovem nasledniku

Kljub zmagi pa se bo skoraj nemudoma začelo ugibanje o njegovem nasledniku. Chávez je namreč preživel tri operacije raka, in čeprav je julija odločno zatrdil, da je bolezen premagal, dvomi ostajajo.

Cháveza imajo privrženci za zagovornika pravic revnih, nasprotniki pa za avtokrata. Capriles je v zadnjih štirih mesecih zaostanek v anketi krepko znižal, vendar še vedno na le okrog deset odstotkov. Chávez je na prejšnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63 odstotki glasov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:18 08.oktober 2012.

    Hugo forza ! Sam naprej , hebi še bolj USA kot jo !!!