Svet
84567 ogledov

Igralka se je odločila za evtanazijo. To sporoča v zadnjem posnetku

Sibilla Barbieri posnetek zaslona
V Švici je s pomočjo evtanazije umrla režiserka in igralka Sibilla Barbieri. Pred smrtjo objavila svoj zadnji posnetek.

58-letna režiserka in igralka Sibilla Barbieri je bila onkološka bolnica, žal se je njena bolezen le še stopnjevala. Odločila se je za predčasno končanje življenja v Švici. Umrla je ta teden, poročajo italijanski mediji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sibilla barbieri (@sibilla.barbieri)

Igralka se je za ta korak odločila potem, ko so ji rimske lokalne zdravstvene oblasti zavrnile zdravniško pomoč ob prostovoljnem končanju smrti. K odločitvi naj bi botrovala ocena zdravniške komisije, da ženska ne izpolnjuje zahtev za evtanazijo. Igralko sta v Švico spremljala njen sin in eden od predstavnikov Združenja Luca Coscioni, ki je tudi član združenja "Associazione Soccorso Civile," ki je organiziralo potovanje. Slednji se je po prihodu v Italijo sam predal karabinjerjem, saj tako njemu kot sinu grozi 12 let zapora. Prav tako so se karabinjerjem sami predali še nekateri drugi člani združenja Coscioni, ki so pomagali pri uresničitvi želje Sibille.  

Igralka je pred odhodom v Švico posnela še zadnji video, ki ga je nato objavilo združenje Coscioni. V posnetku je med drugim dejala, da gre za resno diskriminacijo bolnikov z rakom in drugih bolnikov, ki jih čaka boleča smrt. Pravi, da se je za potovanje v Švico odločila zato, ker se lahko, saj ima 10.000 evrov in je v dovolj dobrem stanju za potovanje. Opomnila je, da so tu še številni drugi, ki so zaradi bolezni obsojeni na smrt, pa za takšno pot v Švico nimajo denarja, nimajo osebe, ki bi jih tja spremljala ali niso v dovolj dobrem fizičnem stanju za dolgo pot. "To je še ena huda diskriminacija, ki jo mora država odpraviti," pravi. 

Povedala je tudi, da si je želela umreti doma, zato je zaprosila za pomoč pri prostovoljnem končanju smrti na domu. "Lokalni zdravstveni organi so poslali komisijo, da oceni moj primer, in odločili, da nisem upravičena do pomoči, saj nisem priklopljena na aparate za vzdrževanje pri življenju." Na koncu se je za pomoč zahvalila združenju Coscioni in poslušalcem, ki so jo poslušali "namesto države." 

Kaj se dogaja z zakonom o prostovoljnem končanju življanja v Sloveniji, lahko preberete v spodnjem prispevku. 

koalicija Slovenija To se dogaja z zakonom o evtanaziji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Syn
    Syn 10:30 08.november 2023.

    Za bolnike z neozdravljivimi boleznimi, postopek evtanazije 100% podpiram. To je najbolj humana zadeva, da se prekine trpljenje teh posameznikov. Če imamo to možnost za domače živali, bi za ljudi morali imeti še prej. To je dejstvo, ne samo moje mnenje.

  • leonardo 08:47 08.november 2023.

    Vsekakor mi nekaj ne gre v račun? Torej če nekdo umre greš lahko na pogreb, če pa spremljaš nekoga v smrt pa si kaznovan in te država preganja. Torej po njihovem, če greš samovoljno v smrt, te nihče ne sme ...prikaži več držat za roko. Bolno, res!

  • Avatar jate
    jate 06:16 08.november 2023.

    res bolano vse skupaj...kaksna je razlika med evtanazijo in samomorom...prav nobena...ma kr neki