Slovenija
6434 ogledov

To se dogaja z zakonom o evtanaziji

koalicija Anže Petkovšek Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec
Koalicijski stranki mencata glede podpore zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Koalicijske stranke so glede Predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je vložila skupina 5000 volivk in volivcev, zahtevala splošno razpravo. Torej razpravo o razlogih, ki zahtevajo sprejem zakona, ter o načelih, ciljih in poglavitnih rešitvah predloga zakona. 

Splošna razprava se opravi v okviru prve obravnave predloga zakona, če to zahteva najmanj deset poslancev v 15 dneh po posredovanju predloga poslancem. Če zahteva ni vložena, se splošna razprava ne opravi. Po zaključeni splošni razpravi poslanci glasujejo, ali je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Če je sprejet sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, se zakonodajni postopek nadaljuje, v nasprotnem primeru pa se zakonodajni postopek konča.

Glede na pojasnila poslanskih skupin ni mogoče zagotoviti, da bo zakon v tej obliki dobil zadostno podporo za nadaljevanje zakonodajnega postopka.  

Svoboda dodala svojo zahtevo

"Namen predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pod katerega se je podpisalo združenje Srebrna nit, v poslanski skupini Svoboda podpiramo," so sporočili iz največje poslanske skupine v državnem zboru.

V Svobodi poudarjajo, da gre za pomembno, a hkrati zelo občutljivo temo, zato mora biti končna odločitev o načinu ureditve sprejeta na podlagi temeljite razprave, ki zahteva tudi širši družbeni konsenz. Kljub temu, da predlog zakona v ničemer ne posega v izvajanje paliativne oskrbe pa pri Svobodi menijo: "Zakonski predlog torej zaenkrat razumemo kot korak k premisleku o tej zahtevni temi, za kar bo priložnost v parlamentarni obravnavi, ki pa mora po našem mnenju nujno vključevati tudi vprašanje dostopnosti paliativne oskrbe v slovenskem zdravstvu. Obe navedeni vsebini namreč neločljivo povezuje zavezanost k temu, da je vsako življenje v družbi neprecenljivo in spoštovano."

Obravnava predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se bo začela po koncu zakonodajnega postopka Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in Predloga zakona o digitalizaciji zdravstva. Pri obeh zakonih morata biti opravljena še druga in tretja obravnava na seji DZ, zato je malo verjetno, da se bo razprava o zakonu glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja začela prej kot konec leta. 

SD: Predlog je priložnost za razpravo

V Poslanski skupini Socialnih demokratov ugotavljajo, da je glede zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v javnosti že dlje časa slišati veliko različnih pogledov in stališč, tudi polemik. "Nenazadnje gre za zahtevno tematiko, ki kot taka potrebuje široko javno razpravo, tako strokovne kot zainteresirane javnosti. Zato dani predlog vidimo predvsem kot veliko priložnost, da kot družba temu zahtevnemu vprašanju odpremo prostor široke in vključujoče razprave." Kot pravijo, na vprašanje glede tega, katere svoje predloge bi vključili v zakon, še ne morejo odgovoriti, "saj smatramo, da bi lahko preuranjene odločitve – brez že prej omenjene razprave – tej izjemno zahtevni, večplastni in kompleksni tematiki povzročile več škode kot koristi."

Levica: "Zakon omogoča svobodno izbiro!"

Bolj neposredni so glede podpore zakonu v Levici. Medicinsko pomoč pri prostovoljnem končanju življenja za bolnike s hudimi kroničnimi boleznimi, ki imajo dolgotrajen potek, slabo prognozo ter močno vplivajo na kvaliteto življenja v Levici podpirajo. Menijo, da mora biti področje ustrezno regulirano, kjer je evtanazija resnično rezultat posameznikove svobodne odločitve, ki jo mora posameznik sprejeti izključno na podlagi zdravstvenega stanja in brez materialnih ter socialnih pritiskov.

"Ko se ljudje soočijo s tem, da jim iz zdravstvenega vidika preostane zgolj še bolečina, trpljenje in čakanje na konec, je po moji oceni prav, da imajo možnost odločiti se, da se poslovijo dostojanstveno. Predlog zakona nikogar ne sili v to, da tako odločitev sprejme, omogoča pa tistim, ki si to želijo, da imajo svobodno izbiro. Iz tega vidika ga podpiram, pričakujem pa tudi, da bomo o tem opravili čim širšo razpravo, tako v državnem zboru, kot med strokovno in širšo zainteresirano javnostjo,” pravi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. 

Na parlamentarni razpravi o evtanaziji v času vlade Mira Cerarja in ob aferi Radan, so se na predlog poslanca ZAB Janija Möderndorfer zbrali so se vsi najpomembnejši zagovorniki in nasprotniki evtanazije. Sklep, naj se o vprašanju pripravi širša javna razprava, je bil z večino glasov zavrnjen. 

SDS: "Si bomo pomagali umreti, namesto pomagali živeti?"  

Iz poslanske skupine SDS, ki jo vodi Jelka Godec, so sporočili, da predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ostro nasprotujejo. "Gre za področje, ki potrebuje širšo in poglobljeno razpravo v javnosti. Poleg tega je nujno spremeniti in izboljšati sistem paliativne oskrbe. Ob tem se nam postavlja tudi vprašanje, ali je slovenska družba res prišla tako daleč, da si bomo pomagali umreti, namesto pomagali živeti," so zapisali. Pri tem poudarjajo še, da zagovarjajo "svetost življenja, čemur sledi tudi slovenska Ustava, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja."

SDS je edina parlamentarna stranka, ki je vabila predlagateljev zakona za srečanje in pogovor o zakonu večkrat zavrnila.

NSi: Predlog spreminja vrednostni sistem celotne družbe

Poslanci NSi predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nasprotujejo, saj evtanazija in pomoč pri samomoru nista v skladu z njihovim programom. "Kot družba ne moremo postavljati meje, ki določa, kdaj življenja ni več vredno živeti. S tem bi namreč družba opredelila tudi, katero življenje je v njenih očeh vredno in katero ni. Predlog spreminja vrednostni sistem celotne družbe, njegovo sprejetje pa bi prineslo pritisk zlasti na vse ostarele, hudo bolne in druge ranljive skupine ljudi, ki bi začutile, da so bližnjim ali družbi v breme."

V NSi menijo, da predlog zakona ni bil pripravljen ob sodelovanju zdravniških organizacij, niti niso bile vključene vse druge poklicne skupine, ki jih zadeva,  zato ni primeren za nadaljnjo obravnavo v zakonodajnem postopku in ga ni mogoče izboljšati z dopolnili. Stiske ljudi, ki se znajdejo v primežu bolečine in trpljenja, ter so soočeni s težkimi odločitvami želijo reševati s čim bolj dostopno in strokovno paliativno oskrbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • Kmodri 19:39 30.oktober 2023.

    Slovenska družba goji kult mladosti, seksipila in agilnosti. To se izraža v malikokovanju športnikov. Po koncu kariere živijo od denarja, ki si ga nagrabijo! Starost v Sloveniji ni zaželena, saj starejše vidijo kot nebodi ga treba! Niti dostojne starosti starejšim ...prikaži več ne zagotavljajo. Sedaj jih bodo po potrebi likvidirali! Zdravstvena blagajna bo srečna, še bolj pokojninska!

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 17:58 30.oktober 2023.

    Nikoli nisem bil za SDS in za Janšo in nikoli tudi ne bom. Pa sem tudi proti evtanaziji, ker lahko pride do zlorabe , tako kot se sedaj bojijo umetne inteligence, ki se že zlorablja tako se upravičeno lahko tudi ...prikaži večdi bojimo evtanazije. Ker na tem svetu še ni bilo zakona , ki ne bi bil zlorabljen ali prekršen, kljub ne vem kakšnim super varovalkam.

  • Pierre 17:45 30.oktober 2023.

    S to evtanazijo NE BO NIČ v tej deželi, mogoče čez mnogo mnogo let.... do takrat bo treba v tujino po te storitve. Vlada hinavščina (SDS, RKC)