Svet
12358 ogledov

Ikea v to novost

Ikea
V novost bodo vložili tri milijarde evrov.

Skupina Ingka, ki ima v lasti švedskega pohištvenega velikana Ikea, namerava zaradi povečane spletne prodaje prilagoditi trgovine. Do konca prihodnjega leta bo tako skupina v odprtje novih trgovin in modernizacijo starih vložila tri milijarde evrov.

"S pomočjo investicij bomo prenovili in preuredili obstoječe trgovine," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Tolga Oncu iz skupina Ingka, ki upravlja z med 400 in 500 Ikeinimi trgovinami po svetu. Čeprav se vse več trgovin osredotoča na spletno nakupovanje, pri Ingki poudarjajo, da njihove trgovine ostajajo ena njihovih največjih prednosti. Vseeno pa bodo, kot je napovedal Oncu, nakupovalne centre prenovili, da bodo prijaznejši za potrebe spletnega nakupovanja.

Trimilijardna investicija predstavlja korak naprej za Ingko, ki je med letoma 2019 in 2021 v nove in obstoječe trgovine vložila 2,1 milijarde evrov. Največja investicija, v višini skoraj 1,2 milijarde evrov, je načrtovana za London, medtem ko bo Ingka vlagala tudi na druge trge, ki veljajo za zrele, kot sta Španija in Nemčija.

Tradicionalno je Ikea, ki ima trgovine v okoli 30 državah, tudi v Sloveniji, velike centre gradila na obrobju mest, v zadnjih letih pa je spremenila taktiko. Tako je leta 2014 v Hamburgu odprla prvi nakupovalni center v mestu, leta 2019 pa manjšo trgovino v Parizu.

V začetku marca se je sicer Ikea zaradi ruske invazije na Ukrajino umaknila iz Rusije in Belorusije, kar je prizadelo skoraj 15.000 zaposlenih, 17 trgovin in tri proizvodne obrate, pa tudi 47 ruskih in deset beloruskih dobaviteljev. "Naše poslovanje bo tam do nadaljnjega na pavzi," je Oncu še povedal AFP.

Ikea Stroški Pod streho Pozor, Ikea spreminja cene

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:12 09.maj 2022.

  Upam, da se z modernizacijo odpirajo tudi nova delovna mesta.

 • zdrej 16:38 09.maj 2022.

  Korona naredila svoje.

 • Avatar krucefix
  krucefix 15:58 09.maj 2022.

  trgovina za stran denar metat