Svet
7 ogledov

Imam ebolo! Vsi ste naj*****!

Preplah zaradi ebole v Makedoniji in na Češkem, na letalu US Airways 290 potnikov v smrtnem strahu. Pri nas za to bolezen nismo testirali še nikogar, na Hrvaškem 90 testov.

Ebola je bila vzrok incidenta na letu US Airways iz Philadeplhije v Dominikansko Republiko; zrežiral ga je 54-letni potnik, ki je ostalim 290-tim potnikom na glas nanznanil, da prenaša smrtonostni virus. "Imam ebolo! Vsi ste naj*****!" je po poročanju agencij kričal sredi leta.

Šlo je za lažni preplah, kljub temu pa so seveda pristojni morali reagirati v skladu s predpisi. Letalo je bilo po pristanku izolirano, ekipa zdravnikov v posebnih oblekah je potnika pospremila iz letala in ga testirala. Že kmalu so ugotovili, da nima mniti simptomov, značilnih za ebolo, prav tako v življenju še nikoli ni obiskal Afrike.

Ministrstvo za zdravje v Dominikanski republiki je po objavi informacij, da naj bi v državo vstopila oseba z ebolo, morala miriti strasti, prestrašene potnike pa so v letalu zadrževali dve uri. US Airways se jim je javno opravičil, zoper potnika, ki je sprožil preplah pa so oblasti že sprožile postopek. Prihod ekipe zdravnikov so potniki na letalu snemali s svojimi mobilnimi telefoni, posnetki so se takoj znašli na Youtubu.

Lažni alarm tudi na Češkem in v Makedoniji

Praška bolnišnica zdravi 56-letnega Čeha, je zjutraj prejela rezultate analize, ki je pokazala, da moški nima ebole. Nedavno je dopotoval iz Liberije, zardi simptomov, značilnih za ebolo, so ga namestili v izolacijo v eno izmed praških bolnišnic, njegove vzorce pa poslali na testiranje v Berlin. Stanje španske medicinske sestre, okužene z virusom ebole, je trenutno stabilno, sporočajo iz Madrida, vendar dodajajo, da je bila ponoči v "resni smrtni nevarnosti".

V Makedoniji je medtem umrl Britanec, ki je imel simptome ebole. Hotel, v katerem je prebival skupaj s svojim prijatem, so pristojni izolirali. Na Hrvaškem je trenutno pod nadzorom 26 ljudi; od izbruha epidemije so jih testirali 90, pri nobenem ni bila potrjena obolelost za smrtonosnim virusom.

V Srbiji je zaradi ebole pod zdravstvenim nadzorom 708 ljudi, od katerih je 92 pripotovalo z območja, kjer vlada epidemija. Za zdaj pri nobenem izmed njih ni potrjena bolezen.

"V Sloveniji za zdaj nismo testirali še nobenega obolelega, za katerega bi sumili, da je zbolel za ebolo," pri tem za Žurnal24.si odgovarjajo z ministrstva za zdravje.

Komentarjev 2
  • kapibara 12:10 10.oktober 2014.

    Zdej ga pa še res u tote državwe džavbe odpelat+ tam pustit..

  • kapibara 12:09 10.oktober 2014.

    Če obolelega osamijo, torej obsraja "recept".. osamit - izolirat obolele države in prekinit kontakt.. tole bo zelo počlo, kot nepremičninski balon..