Svet
44783 ogledov

Inflacija cene piva na Oktoberfestu pognala v nebo

Oktoberfest EPA
Po dveh letih se lahko ljubitelji piva spet zabavajo na Oktoberfestu. Inflacija pa je prinesla tudi rekordne cene za vrček piva.

V bavarsko prestolnico se je po dveh letih vrnil sloviti festival piva Oktoberfest, ki so ga zaradi pandemije lani in predlani odpovedali. Prvi sodček piva je v soboto slovesno odprl münchenski župan Dieter Reiter. Bavarske oblasti se ne bojijo porasta okužb z novim koronavirusom, so pa previdnejši v Berlinu.

Festival piva v Münchnu sicer poteka vsako leto od konca septembra do začetka oktobra. Prireditev, ki velja za enega od simbolov Nemčije, izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so jo premaknili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

"Število okužb se bo verjetno povečalo, to kažejo izkušnje iz preteklih festivalov," je priznal bavarski premier Markus Söder v pogovoru za časnik Münchner Merkur, a dodal, da "na srečo v bolnišnicah ne beležimo nesorazmernih delovnih obremenitev".

Oktoberfest | Avtor: EPA EPA

Nekoliko previdnejši je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach, ki je vse udeležence Oktoberfesta pozval, naj se pred vstopom v šotore testirajo. Meni sicer, da je prav in razumljivo, da festival letos znova poteka, saj so ljudje pokazali "pripravljenost na cepljenje, razumevanje ukrepov in previdnost".

Oktoberfest ena najbolj priljubljenih prireditev v Nemčiji in eden največjih festivalov na svetu. Predstavlja pa tudi pomemben del bavarske kulture. Običajno ga obišče okoli šest milijonov ljudi, lokalno gospodarstvo pa z njim letno zasluži okoli 1,2 milijarde evrov.

Pivo dražje za skoraj 16 odstotkov

Kljub pandemiji covida-19, inflaciji, vojni v Ukrajini in energetski krizi tudi letos v Münchnu pričakujejo številne obiskovalce. Gostinci, ki na Oktoberfestu ponujajo hrano in pijačo, so že pred prireditvijo prejeli številne rezervacije, množice obiskovalcev pa so danes že več ur pred odprtjem čakale pred šotori.

Oktoberfest | Avtor: Profimedias Profimedias

Za pivo je sicer letos treba odšteti več kot na prejšnjem Oktoberfestu. Litrski vrček stane med 12,60 in 13,80 evra, kar pomeni, da se je od leta 2019 v povprečju podražil za 15,77 odstotka.

Leta 2020 so Oktoberfest odpovedali prvič po več kot 70 letih, lani pa že drugič zapored. Doslej je bil več kot enkrat odpovedan le v času obeh svetovnih vojn, v letih 1946 in 1948 pa so ga pripravili v manjši izvedbi. V kar 211-letni zgodovini je bil sicer odpovedan skupno 26-krat, med drugim že tudi zaradi epidemije, in sicer epidemije kolere v letih 1854 in 1873.

Čeprav pandemije covida-19 tudi v Nemčiji še ni konec, na tokratnem Oktoberfestu niso predvideni posebni protikoronski ukrepi.

Za varnost na prizorišču festivala bo do 3. oktobra skrbelo okoli 600 policistov. Obiskovalci morajo pri vstopu skozi varnostni pregled, tako kot pred leti pa ne smejo imeti s seboj večjih torb ali nahrbtnikov.
 

Komentarjev 2
  • jozicamurn 21:21 18.september 2022.

    Pri nas imamo veliko pivovarn in je cena nad 1 euro za slovensko pivo. Podpirajmo domače, ne hvala! Drugod po vseh državah je pivo do 0.60 eur centov, samo pri nas smo ovce, ki plačujemo vse dvojno.

  • lojs 16:25 17.september 2022.

    ne vem zakaj bi jamral, da je kakšna inflacija ... kdor si lahko privoši okt.fest, mu ne gre slabo in ni še tako hudo ... prišleki ne bodo jamral za tistih nekaj rund, kaj pa je 50€ al pa 100€? ...prikaži več drobiž! za nas slovenčke, ki živimo v tej revni vukojebine, je pa to res že kar konkretna cena, to se strinjam , ampak spet ne za vsakega