Zdravje > Aktualno
809 ogledov

Pivo lahko povzroči aritmijo

Oktoberfest Profimedias
Kako po pitju piva razbija srce?

Zdravo srce udari približno od 60 do sto krat na minuto. Če je bitje srca neenakomerno oziroma močno pospešeno ali upočasnjeno, govorimo o motnjah srčnega ritma ali aritmiji.

Nemški znanstveniki so odkrili neposredno povezavo med aritmijo in porabo alkohola, natančenje piva, saj so testiranja potekala na znamenitem Oktoberfestu.

Oktoberfest | Avtor: EPA EPA
Gre za prvo večjo raziskavo o pojavu motenj srčnega ritma takoj po zaužitju alkohola, znanstveniki kliničnega centra iz Münchna pa so jo opravili med tri tisoč prostovoljci, ki so leta 2015 obiskali tradicionalni praznik piva Oktoberfest.

Testi so potekali 16 dni, povprečna starost testirancev je bila 35 let, piše v izsledkih raziskave, objavljene v časopisu evropskega združenja za srce European Heart Journal.

Počitniško srce

Pred tem so že obstajale podobne, vendar manj obsežne raziskave, predvsem v zvezi z občanimi in kratkimi obdobji razbijanja srca ali atrijsko fibrilacijo. Ta se dogodi ljudem, ki sicer nikoli niso imeli težav s srcem. Tak pojav v medicini imenujejo tudi sindrom počitniškega srca, ko se motnja srčnega ritma pojavi pri sicer zdravih ljudeh, kot posledica nenadnega stresa ali nezadostnega vnosa tekočin v telo (dehidracija). Ime je sindrom dobil po tem, ker je najbolj pogost med počitnicami in ob koncih tedna.

Srčna aritmija pri 30-tih odstotkih

V raziskavi na Oktoberfestu, ki je bila kot rečeno, veliko bolj obširna, je skupina prostovoljcev na svoje pametne telefone prejela aplikacijo elektrokardiograma in seveda, pri sebi so imeli še alkotest.

Oktoberfest | Avtor: EPA EPA

 Kar pri tridesetih odstotkih anketiranih so po popitem pivu ugotovili srčno aritmijo, pri 26-odstotkih prostovoljcev pa sinusno tahikardijo, kar pomeni močno razbijanje srca - več kot sto utripov na minuto, piše v raziskavi.

Za primerjavo: starejša raziskava je pokazala, da zaradi občasne aritmije trpi od enega do štiri odstotke ljudi: "Pri nekaterih se je pokazalo, da več piva kot so popili, močneje jim je razbijalo srce," je dejal vodja študije  Moritz Sinner.

"V nekaterih primerih smo zabeležili celo atrijsko fibrilacijo (motnjo, pri kateri pride do nepravilnega srčnega ritma). Takšno stanje lahko pripelje do srčnega napada ali srčnega popuščanja, ki lahko privede do zastoja srca," je opozoril strokovnjak. Povprečna količina popitega alkohola med anketiranci je znašala 0,85 g / kg.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.