Svet
2655 ogledov

Iran in Izrael slavita zmago, naslednji korak nepredvidljiv

Izralesko-iranski konflikt Profimedia
V Iranu pravijo, da ne bodo več napadali in svarijo pred povračilnimi ukrepi Izraela ter njegovih zaveznikov. Tudi v Izraelu slavijo zmago, glede maščevanja pa molčijo.

Iranska vojska je danes sporočila, da je z napadom z droni in raketami na Izrael dosegla vse svoje cilje. Poudarili so, da so s tem povračilnim ukrepom za smrtonosni napad na njihov konzulat v Damasku končali operacijo. Izrael in ZDA so medtem posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom proti Iranu, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

"Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje," je za državno televizijo danes povedal načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri.

 

Iran napada Izrael Na pragu širše vojne Svet Iran napadal, Izrael klatil v še nikoli videnem scenariju konflikta

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pa je posvaril Izrael in njegove zaveznike pred kakršnimikoli "nepremišljenimi" dejanji po iranskem napadu z droni in raketami. "Če bodo sionistični režim ali njegovi podporniki ravnali nepremišljeno, bodo dobili odločen in veliko močnejši odgovor," je izjavil.

Voditelji držav skupine G7 bodo danes razpravljali o iranskih napadih na Izrael, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila italijanska vlada. Iz držav skupine G7 se medtem vrstijo obsodbe sobotnega napada Irana na Izrael pa tudi pozivi k previdnosti pri ukrepanju. Za danes je sklicana tudi seja Varnostnega sveta ZN.

Prepričani, da so dosegli maščevanje

"Operacija Častna obljuba se je od sinoči do danes zjutraj uspešno končala in dosegla vse svoje cilje," je za državno televizijo pred tem povedal načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri.

V Teheranu so napad označili kot dejanje samoobrambe in odgovor na izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Bagheri je dejal, da sta bila tarča povračilnega napada obveščevalni center in letalska baza, iz katere so po navedbah Teherana vzletela izraelska letala F-35 in napadla konzulat v Damasku.

"Oba centra sta bila precej uničena in onemogočena," je dejal Bagheri, čeprav Izrael trdi, da je napad povzročil le manjšo škodo. Bagheri je poudaril, da je zanje ta operacija končana in da je ne nameravajo nadaljevati. Pri tem je še pozval Izrael, naj se izogne nadaljnjim ukrepom proti Iranu, saj da bi ti povzročili veliko večji odziv.

Izralesko-iranski konflikt | Avtor: Profimedia Profimedia

K temu, naj ne sodelujejo v nobeni od izraelskih akcij proti Iranu, je pozval tudi ZDA.

"Prek švicarskega veleposlaništva smo Ameriki poslali sporočilo, da njihova oporišča ne bodo varna, če bodo sodelovala z Izraelom pri naslednjih morebitnih akcijah," je pojasnil.

Vodja iranske revolucionarne garde Hosein Salami je pozdravil tako imenovano omejeno operacijo in ocenil, da je bila uspešnejša od pričakovanj. Obenem je ponovno opozoril na protinapad, če bo Izrael napadel iranske interese ali posameznike.

Iran je v soboto z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael. V napadu je bilo po navedbah izraelske vojske ranjenih najmanj 12 ljudi, smrtnih žrtev ni bilo.

Izralesko-iranski konflikt | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi Izrael slavi zmago ...

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je za pomoč pri obrambi pred nočnimi iranskimi napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. "Sile dobrega bodo premagale sile zla," je ob tem zapisal na omrežju X. Prepričanost o zmagi je izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu.

Hercog je danes po obsežnem napadu Irana z droni in raketami izrazil hvaležnost vojakom in poveljnikom ter koaliciji držav z ZDA in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na čelu.

Kot izhaja iz navedb predstavnikov izraelske vojske, so jim pomoč pri sestrelitvi večine iranskih izstrelkov nudile ZDA, Združeno kraljestvo, Jordanija in Francija.

Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali."

Napad na Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • LukaMB 17:29 17.april 2024.

    To je velika napaka Irana in sicer morali bi napasti z veliko večjo silo, onesposobiti izraelske elektrarne, minirati kakšen jez, uničiti baze in pristanišča preko katerih dobivajo orožje ali vojaško pomoč, leteti bi moralo 1000 dronov na vsako uro in ...prikaži več najmanj 100 balističnih raket na vsako uro. Škoda, ker so zabiti očitno.

  • jezero 07:42 15.april 2024.

    Kitajska pa samo nemo opazuje dogajanja!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:50 15.april 2024.

    Zeleni pa spet v jok in fehtanje,ker bo njegova vojna brez pozornosti!!!