Svet
10957 ogledov

Iran napadal, Izrael klatil v še nikoli videnem scenariju konflikta

Iran napada Izrael
1/7
Profimedia
Izrael je po lastnih zagotovilih in s pomočjo ZDA sestrelil "99 odstotkov" dronov in raket, ki jih je Iran pozno sinoči v sploh prvem takšnem napadu ob pomoči svojih zaveznikov poslal nad svojega sovražnika.

Potem ko je Iran pozno sinoči poslal v zrak proti izraelskemu ozemlju roje dronov in tudi rakete, je prvo leteče orožje sredi noči priletelo nad ozemlje Izraela. Vsega skupaj naj bi proti Izraelu poletelo "več kot 300" eksplozivnih brezpilotnikov, ki so morali preleteti ozemlje Sirije, da bi dospeli do cilja. Okoliške države so pred tem zaprle zračni prostor. Izstrelki so bili poslani z ozemelj Irana, Jemna in Iraka.

V Izraelu so bile ponoči sprožene sirene za nevarnost, izraelska zračna obramba pa je začela delovati z vso silo. Ob pomoči letal, protiraketnega sistema "Iron Dome" in drugih sofisticiranih tehnologij vključno z motenjem GPS signala so po zagotovilih izraelske vojske uspeli sestreliti skoraj vse letalnike. Nekateri so vendarle dosegli cilje, tako je bila poškodovana neka izraelska vojaška baza, zadeto je bilo letališče v puščavi Negev, a deluje še naprej. Iran je nasprotno objavil, da so sovragu zadali hud udarec in da je bilo omenjeno letališče močno poškodovano.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je dejal, da je njihova obramba večino letalnikov in izstrelkov presegla, še preden so dosegli ozemlje Izraela. Pojasnil je, da od izstreljenih 170 dronov in 30 manevrirnih raket nobeden od njih ni dosegel Izraela, so pa izraelsko ozemlje dosegle nekatere od 110 izstreljenih balističnih raket.

Izraelska vojska je v ločeni izjavi medtem sporočila, da so identificirali več deset izstrelitev raket zemlja-zemlja. Kot so dodali, so večino od njih prestregli, preden so dosegle izraelsko ozemlje.

Med 12 ranjenimi v napadu je bila tudi sedemletna deklica iz beduinske skupnosti v bližini južnega mesta Arad, ki je po podatkih zdravstvenega centra, ki jo je sprejel, na intenzivni negi.

V Iranu so ponoči izbruhnila množična zborovanja v podporo svojim voditeljem, na katerih so ljudje izražali veselje nad napadom na Izrael. 

"Medtem ko smo večino vojaških groženj prestregli, pa smo pripravljeni na nadaljnje scenarije. Storili bomo vse za obrambo Izraelcev," je zagotovil Hagari in napovedal, da bodo šole v Izraelu ostale zaprte tudi danes.

Dodal je še, da so izraelska vojaška letala že izvedla napade v Libanonu, od koder je gibanje Hezbolah izstrelilo nekaj raket na sever zasedene Golanske planote.

ZDA kljub razlikam z 'Bibijem' trdno z ramo ob rami

Ameriški predsednik Joe Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva, je sporočila Bela hiša.

"Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam," je v izjavi poudaril Biden.

"Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v minulem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete," je sporočil ameriški predsednik.

Kot še navajajo v Beli hiši, je Biden govoril z izraelskim premierjem Benjaminom "Bibi" Netanjahujem in mu ponovno potrdil neomajno zavezo varnosti Izraela. "Povedal sem mu, da je Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti."

Odnosi med državama so se v zadnjih tednih ohladili zaradi izraelskega postopanja v Gazi, ki je terjalo številne civilne žrtve, tudi ameriških državljanov na človekoljubni misiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wissam Nassar (@wissamgaza)

Iran napada Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Iran napada Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

Demonstracije v Teheranu | Avtor: Profimedia Profimedia
Iran napada Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia
Iran napada Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Iz sveta izrazi zaskrbljenosti, zahodni voditelji obsojajo Iran 

Napad na Izrael, ki ga je Iran izpeljal kot povračilni ukrep za izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, sta obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Za danes je sklicana tudi seja Varnostnega sveta ZN, je STA potrdil veleposlanik Samuel Žbogar.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta (VS) ZN je zaradi iranskega napada zahteval Izrael, predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. VS ZN je na zahtevo Irana zasedal tudi dan po napadu na konzulat v sirski prestolnici, vendar na koncu ni sprejel nobenega sklepa.

Borrell je na družbenem omrežju X zapisal, da EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael. "Gre za zaostrovanje brez primere in resno grožnjo regionalni varnosti," je opozoril.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah, poroča AFP.

Iranski napad z brezpilotnim letalom na Izrael je zelo zaskrbljujoč, pa je na X v soboto zapisala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. 

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa "najostreje" obsodil silovite iranske letalske napade na Izrael. "S tem neodgovornim in neupravičenim napadom Iran tvega regionalni požar," je danes dejal Scholz, ki se sicer mudi na obisku na Kitajskem. "V teh težkih urah Nemčija tesno stoji ob strani Izraelu. O nadaljnjih odzivih bomo zdaj tesno razpravljali z našimi partnerji in zavezniki iz skupine G7," je še poudaril.

"Iran je znova pokazal, da je odločen sejati kaos po lastnem dvorišču," pa je dejal britanski premier Rishi Sunak.

Obsodbe so prišle tudi iz regije in drugih delov sveta. Zunanji ministrstvi Savdske Arabije in Egipta sta izrazili zaskrbljenost zaradi stopnjevanja sovražnosti in pozvali k zadržanosti.

Zanimiv je odziv Kitajske, stalne članice ZN, ki je izrazila "globoko zaskrbljenost" zaradi iranske poteze, ni pa napada obsodila. Iz Moskve, ki je zaradi vojne v Ukrajini z Iranom spletla trdne partnerske vezi, ni bilo uradnega odziva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 100
  • Idioti 10:41 17.april 2024.

    Jaz se bi zahvalil Irancem , da so požgali izraelcem vse Patriote in da jih USA ne more poslati v UA ampak mora najprej popolniti izraelske prazne zaloge . Do takrat pa mi letimo po Zahodni Rusiji svobodno kot ptički !

  • Idioti 10:31 17.april 2024.

    A lahko sestavite še bolj KRETENSKI naslov kot ste ga ! Mimogrede Izrael je klatil zelo malo , kajti nima KAPACITET za takšno trenutno delovanje proti 300 ciljem . Ni zadel glavne 3 glavne balistične rakete , ki so padle ...prikaži več na aerodrom . To pomeni , da bodo drugič lahko padle na TeL Aviv . Zakaj KRETENSKI naslov ? Zato , ker je bil napad NAPOVEDAN , KER SO BILE V IGRI balistične rakete , ki so lahko tudi ATOMSKE in je pri branjenju od takega števila sodelovala PVO USA , GB, SA in Jordana ...

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:48 15.april 2024.

    Tole je bilo samo opozorilo Izraelu,naj ne dreza v osje gnezdo,če bi bil to resen napad,ne bi bilo nobenega opozorila s strani Irana!!!