Svet
233 ogledov

Pri več spornih točkah dosegli bistven napredek

umik izraelske vojske z juga Gaze Profimedia
Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi naj bi bil dosežen napredek.

Na pogajanjih o prekinitvi ognja v Gazi, ki potekajo v Kairu, je bil pri več spornih točkah dosežen bistven napredek, danes poroča egiptovski medij Al Kahera, ki se sklicuje na visoke vire pri egiptovskih oblasteh.

Glede na poročanje medija sta delegaciji tako Katarja kot Hamasa že zapustili Kairo in naj bi se v dveh dneh vrnili, da bi določili še zadnje pogoje dogovora. Ekipi ZDA in Izraela naj bi egiptovsko prestolnico zapustili v naslednjih urah, v naslednjih dveh dneh pa naj bi se še nadaljevali pogovori, navedbe medija povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Egipt, Katar in ZDA so že v preteklosti posredovali v pogajanjih med stranema, a pogovori niso prinesli napredka od novembra lani. Takrat je bila en teden v veljavi edina prekinitev ognja, strani sta tudi izmenjali določeno število ujetnikov.

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael, ubili okoli 1170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih več kot 33.000 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dlje časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.