Svet
8660 ogledov

FOTO: Iran napovedal ukrepe, tako se je odzval Trump

1/5
Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da bi bilo treba poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde odstraniti že pred leti.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju zapisal, da bi bilo treba poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde generala Kasema Solejmanija odstraniti že pred leti.

General Kasem Solejmani je v daljšem obdobju ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in jih nameraval umoriti še več, je tvitnil Trump in dodal, da je bil "neposredno ali posredno odgovoren za smrt milijonov ljudi".

Čeprav Iran nikoli ne bo tega sposoben priznati, je bil Solejmani osovražen in so se ga v državi bali, je še zatrdil Trump. V Iranu "niso tako žalostni kot skušajo voditelji prikazati svetu. Odstraniti bi ga bilo treba že pred mnogimi leti", je zapisal.

Trump je pred tem v povezavi s to operacijo, ki so jo po njegovi odobritvi ameriška letala izvedla danes ponoči na mednarodnem letališču v Bagdadu, tvitnil le sliko ameriške zastave. V kasnejši tvit pa je napisal, da "Iran še nikoli ni zmagal v vojni, vendar nikoli ni izgubil v pogajanjih".

Pentagon: Prvenentivni ukrep

Na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa so v zračnem napadu ameriške sile na bagdadskem mednarodnem letališču ubile poveljnika elitnih enot iranske Revolucionarne garde al Kuds general Kasema Solejmanija. Pentagon je sporočil, da je šlo za preventivni ukrep, saj naj bi Solejmani  aktivno razvijal načrte za napade na ameriške diplomate in vojake v Iraku ter v celotni regiji.

Iran zagrozil z vojno

Ali Hamenej pritiska na iransko opozicijo. (Foto: AFP) Napeto Svet Iran po Trumpovi potezi napovedal vojno

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je hitro za tem zagrozil ZDA z ostrimi povračilnimi ukrepi, V Teheranu se je medtem na protestih proti "ameriškim zločinom" danes po petkovih molitvah zbralo več deset tisoč ljudi. Vzklikali so Smrt Ameriki in nosili fotografije Solejmanija.

Svet zaskrbljen

Rusija je danes opozorila, da se bodo po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija okrepile napetosti na Bližnjem vzhodu. Iranu so izrazili tudi sožalje. Peking je medtem pozval k zadržanosti vseh strani, "še posebej ZDA". Zaskrbljeni so tudi v Franciji,  Nemčiji in EU, v Izraelu pa so dvignili stopnjo pripravljenosti.

Natovi vojaki v nevarnosti

H končanju "kroga nasilja, provokacij in povračilnih ukrepov" je pozval predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodatnemu stopnjevanju nasilja se je treba izogniti za vsako ceno, je zapisal v sporočilu za javnost. Opozoril je tudi, da je Irak v zelo krhkem stanju in da je nevarnost izbruha splošnega nasilja v regiji velika. Prav tako pojav novih "obskurnih terorističnih sil".

Razmere pozorno spremlja tudi zveza Nato. Predvsem jih skrbi varnost pripadnikov, ki v Iraku pomagajo pri urjenju tamkajšnjih varnostnih sil, je sporočil tiskovni predstavnik Dylan White.

Na varnost Natovih vojakov je posredno opozoril tudi iraški premier Adel Abdelmahdi, ki je ameriški napad obsodil kot agresijo na Irak in nevarno zaostrovanje položaja. Američani so po njegovih ocenah flagrantno prekršili svojo vlogo pri urjenju iraških sil in boja proti džihadistom IS.

MZZ svetuje previdnost

Kot so zapisali na spletni strani MZZ, bodo posmrtni ostanki priljubljenega poveljnika posebnih enot iranske revolucionarne garde v tujini, ki je bil usmrčen v raketnem napadu v Bagdadu, v kratkem prepeljani v Iran. Na območju celotne države so napovedane množične žalne slovesnosti in protesti proti storilcem, opozarjajo na zunanjem ministrstvu.

"Zaradi čustvenih odzivov prebivalstva svetujemo slovenskim državljanom, da se ne udeležujejo tovrstnih zborovanj ter omejijo svoje gibanje na javnih prostorih," pozivajo na MZZ.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na zunanjem ministrstvu ob tem odsvetujejo vsa nenujna potovanja na nekatera območja v Iranu, ki bi bila lahko nevarna. Odsvetujejo potovanja v 100-kilometrski pas vzdolž iransko-afganistanske meje in desetkilometrski pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je po ocenah MZZ nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujejo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.

Popotnikom svetujejo, naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne zunaj večjih naselij. Območje jugovzhodnih iranskih provinc Sistan in Balučistan ter Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov, zato potovanja v obe provinci odsvetujejo.

dezurni@zurnal23.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 19:37 03.januar 2020.

    in če bo nato začivkal, da rabi vojake, bo slovenistan poslal spet četico vojske v neuporabnih čevljih zastarele in prodane alpine, ki bodo kaj? kanon futer ... slovenistan očitno vojske ne rabi, ker je samo za nato, za nagrado bo ...prikaži več pa spet ena službica v nato eliti v bruslu, kjer bodo "zastonj" žrli in pili ... seveda na račun slovenistana

  • Avatar praufo
    praufo 19:31 03.januar 2020.

    iran ni tako majhna država, po mojem bo še pestro, vsaj upam, da bo