Svet
116 ogledov

Iran pozval ZDA k vrnitvi k jedrskemu sporazumu

Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani je danes z namenom pomiritve napetosti pozval ZDA, naj se vrnejo k mednarodnemu jedrskemu sporazumu iz leta 2015.

Iranski predsednik Hasan Rohani je poudaril, da "Iran noče vojne z nobeno državo, vključno z ZDA". Dejal je, da je bil odstop ZDA od jedrskega sporazuma napaka in da bi morale ZDA izpolniti svoje obveznosti iz sporazuma, ki so ga podpisale.

Mnenja je, da je to najkrajša pot do upoštevanja interesov vseh strani ter da je to dobro za svet, regijo in še posebej za pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Rekel je tudi, da se bo Iran pogajal z ZDA le, če se vrnejo k sporazumu in prekličejo sankcije.

Vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, glavna tarča novih ameriških sankcij, pa v govoru v Teheranu ni zvenel tako spravno. Izpostavil je, da "pritisk krutih sovražnikov ne vpliva na Irance", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izjavil je tudi, da so ameriške zahteve za pogajanja zgolj trik, cilj pogajanj pa je zgolj odstranitev iranskega političnega vodstva in razorožitev države.

Donald Trump Svet ZDA z novimi sankcijami proti Iranu

Trump: Vojna z Iranom ne bi bila zelo dolga

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za Fox Business News na vprašanje, ali bodo ZDA šle v vojno z Iranom, dejal, da upa, da ne, da pa imajo ZDA "zelo močno pozicijo, če bi se kaj zgodilo". "Ne bi trajala zelo dolgo, to vam lahko povem," je dodal glede vojne z Iranom ter povedal, da v njej ne bi sodelovale kopenske enote ameriške vojske.

Trump obtožuje Teheran, da želi pridobiti jedrsko orožje, in ga krivi za vse težave na Bližnjem vzhodu. Maja lani so ZDA odstopile od jedrskega dogovora in znova uvedle sankcije. Ker pa so vsem, ki bi še poslovali z Iranom, zagrozile s prekinitvijo poslovanja z ZDA, so s tem praktično povsem ustavile iranski izvoz nafte in s tem dotok deviz.

Rohani je 8. maja sporočil, da Iran ne bo več spoštoval omejitev glede zalog obogatenega urana in težke vode, kot jih določa sporazum iz leta 2015. Preostalim petim podpisnicam so dali čas do 7. julija, da začnejo spoštovati dogovor, torej ne izvajajo sankcij proti Iranu. V Teheranu so posvarili še, da bodo v nasprotnem primeru prenehali spoštovati še omejitve glede stopnje, do katere lahko obogatijo uran, in ukrepe glede težkovodnega reaktorja Arak.

Donald Trump Svet Trump nad Iran s kibernetskim napadom

iran tanker | Avtor: Epa Epa

Zatem so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, za katere ZDA krivijo Iran, kar ta zanika. V četrtek je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino.

Trump je sicer po sestrelitvi ukazal ameriški povračilni napad, a kot je nato pojasnil, je deset minut pred izvedbo ukaz umaknil. V ponedeljek pa so ZDA uvedle nove sankcije proti Teheranu.

Donald Trump Svet Trump ukazal napad na Iran, potem pa si je premislil
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.