Svet
281 ogledov

Iran se požvižga na dogovor, toliko so že pridelali

Iran jedrski program Epa
Iran ima 16-krat večjo zalogo obogatenega urana, kot dovoljuje dogovor o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, kaže poročilo Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA).

Iran ima po oceni IAEA 3241 kilogramov obogatenega urana na različnih stopnjah čistosti, medtem ko mednarodni jedrski sporazum omogoča največ 202,8 kilograma urana. Agencija sicer ni mogla v celoti preveriti zalog, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

2,4 kilograma naj bi bilo 60-odstotno obogatenega. Za jedrsko orožje je sicer potreben okoli 90-odstotno obogaten uran, ki pa ga je mogoče hitro pridobiti iz 60-odstotno obogatenega, je pretekli teden opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ta je medtem v ločenem poročilu izrazil zaskrbljenost, ker Teheran agenciji ni posredoval informacij o jedrskih aktivnostih. Pogovori med predstavniki agencije in Irana, katerih cilj je bil pojasniti morebitno prisotnost jedrskega materiala na več krajih, niso prinesli rezultatov, je povedal.

Na Dunaju obenem potekajo tudi pogovori o oživitvi jedrskega sporazuma iz leta 2015. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k sporazumu, od katerega je leta 2018 odstopil tedanji ameriški predsednik Donald Trump in uvedel sankcije proti Teheranu. Ta je nato začel postopoma opuščati zaveze iz dogovora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.