Svet
11233 ogledov

Iščejo par, ki bi živel na samotnem otoku

Quéménès Soizic Cuisnier (v sredini) z vladnima predstavnicama leta 2008.
Edini pogoj je, da si par sam pridela hrano in energijo, ki jo potrebuje za življenje.

Francoska vlada išče par, ki bi bil pripravljen živeti na malem otoku Quéménès, potem ko sta se David in Soizic Cuisnier odločila, da je čas, da z otroki krenejo naprej. 

Za otok sta po poročanju britanskega BBC skrbela deset let, a sedaj bi se rada preselila v bolj urbano okolje, kjer se bosta njuna otroka, Chloe in Jules lahko šolala. Na otoku je kmetija, kjer sta pridelovala hrano, ki jo je družina potrebovala za življenje na otoku. 

Travnik Bravo! Slovenija Mladim brezplačne parcele

Nove prostovoljce za edinstven eksperiment na otoku išče Agencija za zaščito obale (Conservatoire du Littoral). Gre za en kilometer in pol dolg otok na otočju Molène u Bretanji, ki je tudi dom tjuljnom, galebom, zajcem in čredi ovac. 

Lastniki so se odselili pred 25 leti

Otok je bil stoletja poseljen, a zadnji lastniki so se z Quéménèsa odselili pred 25 leti. Takrat je otrok prešel v lastništvo države, a ga niso želeli spremeniti v naravni rezervat, temveč so se odločili, da bodo našli prostovoljce, ki bodo otok "oživeli". Leta 2007 sta se na otok preselila David in Soizic. 

Francoske oblasti imajo že dvajset kandidatov, ki so pripravljeni zamenjati Cuisnierjeve, kdo bo srečni naslednik bodo po navedbah BBC odločili v naslednjih tednih. 

Nepozabna pustolovščina

"Če bi poslušala nasvete, ki so nama jih dajali, ne bi nikoli prišla na otok," sta Cuisnierjeva povedala za BBC. "To je bila najboljša odločitev v najinem življenju, ki se je pokazala za čudovito pustolovščino. Razvijala sva kmetijo in uspešen posel. Postali smo družina. To je nepozaben del našega življenja."

Glavni pogoj za pridobitev možnosti za življenje na otoku je, da se mora par sam preživljati. Cuisnierjeva sta na otoku začela gojiti posebno vrsto krompirja in jo prodajala preko interneta. Poleg tega sta imela hišo za goste, ki sta jo šest mesecev na leto oddajala, nabirala pa sta tudi užitno morsko travo. Elektriko sta pridobivala s sončnimi celicami in agregatom na veter, vodo pa iz vodnjaka. 

"Dokazala sva, da je mogoče normalno, moderno življenje, samo s pomočjo tega, kar nam daje narava," je za BBC povedal David. "Imava elektronske naprave, ki jih potrebujeva, vključno z majhnim električnim avtomobilom, s katerim se vozimo po otoku."

Fuggerei Bi se preselili sem? Svet Za eno leto najemnina le 88 centov

Omenila sta tudi nekaj nenavadnih dogodkov, ki so jih doživeli v preteklih letih. Pred nekaj leti sta Chloé (7) in Jules (5) na plaži našla skelet, ki ga je na obalo vrglo morje. Izkazalo se je, da gre za okostje mornarja, ki je utonil v morju. 

Zdravnik prišel prej kot na kopnem

Priznavata, da so bila obdobja, ko jima je bilo težko. Recimo takrat, ko so jima ves pridelek krompirja pojedli zajci ali ko si je Soizic po nesreči odrezala konico prsta. "Neverjetno, helikopter nujne medicinske pomoči je prišel v trenutku," se spominja David. "V roku 20 minut je bil zdravnik pri nas, kar je hitreje kot marsikje na kopnem. Dejstvo je, da živimo moderno življenje, s kmetije vidimo kopno in druge nenaseljene otoke, imamo internet, ves čas nas nekdo obiskuje. Nikoli se nismo počutili osamljene."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 13:09 29.september 2017.

    Ful mora bit dobr nobenega muslimana, takoj sem za.