Svet
8 ogledov

Italija zateguje pas

Berlusconi je prepričan, da je pregon proti njemu politično motiviran. (Foto: Re Žurnal24 main
Italijanska vlada je odobrila varčevalni ukrep za uravnoteženje proračuna do leta 2013.

Po navedbah italijanskega premierja Silvia Berlusconija bo učinek teh ukrepov 45 milijard evrov, od tega 20 milijard evrov v letu 2012 in 25 milijard v letu 2013.

"Program gre v smeri, ki ga je priporočila Evropska centralna banka (ECB) in v zameno na trg posegla z nakupom naših obveznic," je po seji vlade novinarjem povedal Berlusconi. Ob tem je dodal, da so se bili prisiljeni obrniti na omenjeno banko, da bi tako preprečili špekulacije na trgu obveznic.

Italijanska vlada je te dni pod pritiskom finančnih trgov med drugim napovedala, da bo poskušala uravnotežiti proračun že leta 2013 in ne 2014, kot so sprva načrtovali v Rimu. Na Italijo je pritisnila tudi ECB, ki je te dni z odkupovanjem italijanskih državnih obveznic občutno znižala ceno italijanskega zadolževanja. Ta se je prejšnji teden že bližala nevzdržnim ravnem.

"Solidarnostni davek" na plače

Kot poroča italijanski tisk, bi lahko "solidarnostni davek" na plače znašal pet odstotkov na plače, ki so višje od 90 tisoč evrov na leto. Davek bi se zviševal do deset odstotkov za tiste, ki na leto zaslužijo več kot 150 tisočakov. Berlusconi je obljubil še, da bo vlada skrbno pregledala tudi svoje izdatke.

Italija je že julija sprejela 48 milijard evrov vreden varčevalni paket. Nove varčevalne ukrepe pa so sprva ocenjevali na 30 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.