Svet
7 ogledov

Berlusconi nad krizo brez živčnosti

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Nezaupanje vlagateljev v državo je neutemeljeno," je v nagovoru poslancem zaradi pritiskov finančnih trgov na državo dejal predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi. Italija je po njegovem s sprejetim varčevalnim paketom na pravi poti.

Kakršnokoli nezaupanje vlagateljev v javnofinančno stabilnost Italije je neutemeljeno, saj so banke trdne, podjetja in gospodinjstva pa med najmanj zadolženimi v Evropski uniji, je pred poslanci kot že večkrat doslej izpostavil italijanski premier Silvio Berlusconi.

Nad krizo odločno in brez živčnosti

S krizo se je po njegovih besedah potrebno soočiti odločno in brez živčnosti, ki je značilna za mednarodne finančne trge. Padci cen delnic italijanskih bank so pretirani. Trgi očitno ne ocenjujejo trdnosti italijanskega gospodarstva in javnih financ, še meni Berlusconi.
Hkrati pa premier ocenjuje, da je zdaj potrebno sprejeti ukrepe za okrepitev gospodarske rasti, kar je mogoče doseči v dogovoru s socialnimi partnerji. Načrt za spodbuditev gospodarske rasti in zaposlovanja namerava vlada socialnim partnerjem predstaviti v četrtek.


Odstopil ne bo

Italijanski premier si je zaradi pritiskov vlagateljev na italijanske javne finance prislužil glasne kritike opozicije in pozive k odstopu, a je odstop že zavrnil. Meni, da njegovi vladi ni mogoče očitati, da ni naredila nič. Priznava pa, da bi lahko storili še več.

Sekretar največje opozicijske stranke Demokratske stranke Pier Luigi Bersani pa je opozoril, da je Italija izgubila šest odstotkov bruto domačega proizvoda in se znašla v resnih težavah. Zavladalo je veliko nezaupanje v politiko in državne institucije, zato so po njegovem mnenju edina rešitev politične spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.