Svet
51 ogledov

Ivana Fogadić: Zakaj je ubila tudi sina?

Ivana Fogadić Facebook
Na Hrvaškem odmeva primer ženske, ki je – kot je na pisala v poslovilnem pismu na Facebooku – zaradi varanja in zapostavljanja svojega moža storila samomor in v smrt potegnila še 5-letenga sina. Psihologi menijo, da je kaj takšnega nemogoče predvideti.

Kot smo že poročali, iz jezera HE Dubrava so včeraj popoldne preiskovalci potegnili truplo 29-letne Ivane Fogadić, ki je s 5-letnim sinom Patrikom izginila v noči iz nedelje na ponedeljek.

Pred tem je na Facebook profilu, ki ga je imela pod psevdonimom “Ivana Blackdiamond” najavila samomor s poslovilnim pismom, v katerem je namignila, da bo v smrt pognala tudi otroka. Napisala je, da se bo "poslej igral na oblakih".

“Pustite me, da žalujem v miru”

Fantkovo truplo je slučajni sprehajalec v jezeru opazil že v sredo zvečer, njegovo mati so ribiči na drugem koncu jezera opazili včeraj popoldne. Posmrtni ostanki obe so na obdukciji. V primeru fantka je ta že pokazala, da je njegova smrt nastopila zaradi utopitve, s čimer so se končala nekatera ugibanja, češ da ga je mama ubila preden je sama avto zapeljala v jezero.

Avto so z dna jezera preiskovalci potegnili včeraj zjutraj; sprednji del avtomobila je bil zmečkan, razbito je bilo vetrobransko steklo, medtem ko je bilo okno na vratih na sovornikovi strani odprto.

V avtomobilu ni bilo nobenih stvari, ki bi namigovale, da je Ivana z otrokom nameravala odpotovati. Ivanin mož in otrokov oče je, ko so iz jezera potegnili sinovo truplo, skočil v jezero, od koder sta ga nato rešila dva policista. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer je medije pozval, naj ga pustijo v miru žalovati. 

Zmečkana opel astra | Avtor: 24sata 24sata

Sosedje: Bila je vedno sama

Hvaški Jutarnji list je napisal, da so sosedje družine v Totovcu popolnoma v šoku. Pogovarjali so se z enim izmed meščanov, ki je s solzami v očeh menil, da če se že sama ni mogla soočati z življenjem, bi lahko vsaj fantku prizanesla.

Pogosto je bila sama. Njen mož je kot pirotehnik dobro zaslužil, vendar ženo in otroka je puščal sama doma. Ko je prišel, je hotel sina vzgajati po vojaško, če veste, kaj mislim,” je za Jutranji list povedal eden od meščanov.

Dodal je, da sta bila mama in sin drug drugemu očitno vse; obiskov nista dobivala na dom, edino Ivanina mama je tu in tam prišla za nekaj dni. V času enega obiskov naj bi se sosedom potožila, da je zet tako daleč odpeljal njeno hči in vnuka.

PREBERITE TUDI:

Skrivala, kaj se je dogajalo za štirimi stenami

Ivana je po prihodu v Totovac pred šestimi leti v času božiča rodila, nekaj časa je bila brez službe, nato pa jo je dobila v bližnji osnovni šoli, kjer je pomagala otrokom z učnimi težavami.

Policija je dan po njenem izginotju govorila z meščani; odgovori, ki so jih prejemali glede zakonskega odnosa med Ivano in njenim možem, so vse presenetili, saj nihče ni imel niti najmanjšega suma, da bi bilo v tem zakonu kaj narobe. Razen, da je bila mama z otrokom veliko sama. Sodeč po pismu, ki ga je objavila na Facebooku, se je vendarle – očitno – dušila v agoniji.

Razširjeni samomor

Za Jutarnji list je dr. Darko Marčinko, psihiater Centra za krizna stanja povedal, da laik gotovo nikoli ne bo mogel razumeti, kaj se zgodi v psihi človeka, da poškoduje ali celo ubije svojega otroka.

Poudaril je, da vsekakor nima dovolj informacij, da bi lahko podal oceno konkretnga primera, meni pa, da je v ozadju zagotovo neka osebnostna motnja pri materi. “Mnogi sprašujejo, kdo je kriv in ali bi se takšna tragedija lahko preprečila. Treba je vedeti, da so številne osebnostne motnje težko prepoznavne in jih ljudje niti ne opazijo pri drugih,” pravi dr. Marčinko.

Dodaja, da gre v primeru sicer za tako imenovani razširjeni samomor, ko ljudje, ki se odločijo za ta korak, s seboj v smrt vzamejo še njim ljube osebe. 

Komentarjev 5
  • Marjan Valič 12:40 11.julij 2015.

    seveda se neda samo če se hoče se pa da če je dober psihjater mora ugotoviti drugače bolše da ga ni

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:02 10.julij 2015.

    Tle se morm strinjat s tabo. dejansko nekateri nimajo nobene meje in hočejo da človek skoz požira poniževanje, ukazovanje, njihov kot edini pravilni pogled na situacije. In potem se mirnemu, prijaznemu človeku ki sicer vedno požira mirno vse enkrat strga. ...prikaži več Enostavno tko je to. To je tko k da vsak dan pomagaš kot prostovoljc potem pa ti nekdo govori kok si smotan da nisi opravil dela do popolnosti optimalno. In pol to požiraš in se tolažiš da nekoč bojo spredvidl tvojo dobroto pa ponižnost...in enkrat pa ne morš več.... vložil si tok in tok enga potrpljenja not....in se ti enostavno strga k veš da je bilo vse zaman. Da se ne ceni tvojga potrpljenja. In potem hočš vse to vzet nazaj. Tle je ta simbolika...sin je edino kar bi ostal od nje. Ampak ona mu ni imela srca privoščit sina njemu ki je tako zelo grdo ravnal z njo. Ne pravm da je prov to. Otrok ni ničesar kriv ampak razumem pa to zgrešeno logiko za tem.

  • h3o 13:27 10.julij 2015.

    S tvojo ženo imava res- priznam nekaj težav, avendar, ko zagleda mojega prijateljčka, pozabi na vse težave