Svet
8 ogledov

Iz Fukušime ušla radioaktivna voda

Najnovejši potres je povzročil nekaj težav v jedrski elektrarni Fukušima. (Foto: Žurnal24 main
Iz poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima je ušlo okoli 12 ton radioaktivne vode. Upravitelj elektrarne je danes sporočil, da je nekaj onesnažene vode morda steklo tudi v Tihi ocean.

Upravitelj japonske jedrske elektrarne Tepco je še sporočil, da je voda, ki je iztekla v morje, že šla skozi del očiščevalnega procesa. Voda, ki se uporablja za hlajenje reaktorjev, vsebuje velike količine radioaktivnih snovi, vendar jo nato reciklirajo, da se lahko spet uporabi za hlajenje.

"Naši zaposleni so potrdili, da je voda za hlajenje začela uhajati pri stikališču cevi na prečiščevalnem sistemu. Obstaja verjetnost, da je nekaj vode steklo tudi v ocean," je povedal predstavnik upravitelja.

So reaktorji res pod nadzorom?

Iz poškodovane jedrske elektrarne je v zadnjih nekaj mesecih že večkrat uhajala radioaktivna voda, kar je v nasprotju s trditvami japonske vlade, da so reaktorji pod nadzorom. V incidentu, ki se je pripetil prejšnji mesec, je iz prečiščevalnega sistema ušlo 120 ton radioaktivne vode.

Jedrsko elektrarno Fukušima so sicer močno poškodovale eksplozije, ki sta jih marca lani povzročila silovit potres in cunami. Veliko območje okrog elektrarne je prizadelo radioaktivno sevanje, kontaminirano je tudi morje ob Fukušimi. Na desettisoče ljudi so morali evakuirati, v nekaterih mestih pa po ocenah strokovnjakov ne bo mogoče živeti še najmanj 30 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.