Svet
522 ogledov

Iz ognjenika na Filipinih začela bruhati lava

Epa
Iz vulkana Taal, ki se nahaja le 70 kilometrov južno od Manile, glavnega mesta Filipinov, je zjutraj izbruhnilo.

Stopnja nevarnosti se je danes zjutraj tako dvignila na 4. stopnjo (od petih možnih), že včeraj pa so začeli evakuirati približno 8 tisoč prebivalcev. Taal je sicer drugi najaktivnejši vulkan na Filipinih, v zadnjih 450 letih so zabeležili vsaj 34 izbruhov, nazadnje pred 45 leti. 

Poleg potresov, ki sovpadajo z vulkansko aktivnostjo, filipinske oblasti prebivalce svarijo še pred možnostjo nastanka "vulkanskega cunamija", ki bi ga lahko omogočil večji izbruh. BBC poroča, da na ogroženem območju v radiju 14 kilometrov oddaljenosti od ognjenika živi 450 tisoč ljudi, a želi večina ostati v svojih domovih. Zaradi pepela in dima v zraku oblasti prebivalcem priporočajo nošnjo maske.

Vsi leti v prestolnico so do nadaljnjega odpovedani.

vulkan Nova Zelandija Izbruh vulkana Svet Izbruh vulkana: Turisti v neposredni bližini kraterja, ko se je zgodilo Simulacija poti vulkanskega pepela Zaznali 1300 sunkov Svet To se bo zgodilo v Evropi, če naslednji teden izbruhne vulkan
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.