Svet
8 ogledov

Iz rezervoarja izteka radioaktivna voda

Fukušima EPA
Blizu rezervoarjev s kontaminirano vodo na območju jedrske elektrarne v japonski Fukušimi so odkrili luže z ekstremno visoko ravnjo sevanja, je danes sporočil upravljavec elektrarne Tepco.

Iz velikega rezervoarja naj bi izteklo okoli 300 ton radioaktivne vode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakih 50 centimetrov nad površino vode so strokovnjaki izmerili sevanje okoli sto milisievertov na uro. Gre za stopnjo sevanja, ki ogroža zdravje ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upravljavec v potresu in cunamiju poškodovane elektrarne ob tem zanika, da bi ta kontaminirana voda stekla v Pacifik, a mu je agencija vseeno naročila, naj prouči možnost, da se je prek bližnjih kanalov to vseeno zgodilo. Sicer pa incident po mnenju agencije dosega prvo stopnjo na lestvici od nič do sedem, pri čemer sedem pomeni najresnejši dogodek.

"Tepcu smo naročili, naj najde vir kontaminirane vode – iz katerega rezervoarja voda uhaja – in zatesni mesto uhajanja," so sporočili iz agencije za jedrsko varnost. "Naročili smo jim tudi odstranitev kontaminirane prsti, da bi se izognili nadaljnjemu širjenju strupene vode, in okrepitev spremljanja bližnjega okolja," so še dodali.

Izteče okoli 300 ton kontaminirane vode

V okolici elektrarne povečanega sevanja niso zaznali. Sicer pa naj bi uslužbenci Tepca že našli ventile, iz katerih uhaja radioaktivna voda.

Japonska vlada je v začetku avgusta ocenila, da iz poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi v morje prek podtalnice vsak dan izteče okoli 300 ton kontaminirane vode. Premier Šinzo Abe je takrat napovedal, da bo vlada odločneje posegla v napore za zajezitev uhajanja radioaktivnih snovi.

Tepco obtožujejo, da se ne zna spopasti s katastrofo

V jedrski elektrarni, ki sta jo leta 2011 prizadela potres in cunami, so v zadnjih letih zaznali vrsto incidentov, povezanih z uhajanjem radioaktivnih snovi. Tepco je tarča kritik zaradi slabega spopadanja s katastrofo pa tudi zaradi prikrivanja dejstev in dejanskih razsežnosti katastrofe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.