Svet
7248 ogledov

Izbrišite priljubljeno aplikacijo za skeniranje na telefonu

mobilni telefon pametni telefon telefon
Kakorkoli so nekatere mobilne aplikacije uporabne, bi jih morali takoj izbrisati.

Pri popularni spletni strani PopularMechanics so izpostavili nekaj aplikacij, ki jih nikakor ne bi smeli imeti na svojem telefonu. Vzroki za to so različni, v glavnem pa pri spletni strani pojasnjujejo, da so aplikacije škodljive.

vaja teroristični napad Lyon Aplikacija Svet O morebitnih napadih bodo obveščali prek aplikacije

Na seznamu se je znašla aplikacija Angry Birds. Pri PopularMechanics izpostavljajo, da igrica, ki jo je leta 2009 izumil finski programer Rovio Entertainment, služi kot zbiratelj osebnih podatkov. Vse se je začelo z Edwardom Snowdnom, ki je trdil, da igrica zajema velike količine podatkov o uporabniku, to pa se je potrdilo, ko so odkrili, da US National Security in britanski Communication Headquarters preko nje zbirata zasebne podatke o ljudeh. 

Varnost aplikacij za avtomobile Kaspersky "vdiral" v avte Avto Kaspersky preveril, kako nevarne so aplikacije za avtomobile

Reklamna kampanja, skrita v kodo igrice, omogoča ciljano oglaševanje. Čeprav razvijalci zdaj trdijo, da je aplikacija varna za uporabo, so jo pri PopularMechanics uvrstili na črni seznam, na kateri je tudi priljubljena aplikacija za skeniranje dokumentov CamScanner. Doma verjetno nimate tiskalnika z vgrajenim optičnim bralnikom. Ko vas šef ali najemodajalec zaprosi, da podpišete dokument, ga skenirate in pošljete nazaj, se za zelo priročne izkažejo aplikacije, kot je CamScanner.

Pametni telefon | Avtor: Profimedias Profimedias

Aplikacija vam omogoča, da fotografirate dokument in ga takoj spremenite v PDF. Vse je vredu, dokler se zlonamerna programska oprema ne okuži. Junija so raziskovalci ruskega podjetja za kibernetsko varnost Kaspersky našli zlonamerno programsko opremo v več različnih različicah aplikacije CamScanner. Raziskovalci so zlonamerno programsko opremo opisali v objavi na spletnem dnevniku. Zapisali so, da modul izvleče in zažene še en zlonamerni modul iz šifrirane datoteke, ki je vključena v vire aplikacije. Ta zlonamerna programska oprema je trojanski prenašalec. Aplikacija s to zlonamerno kodo lahko prikazuje vsiljive oglase in uporabnike prijavi na plačljive naročnine.

Adria Airways Slovenija Pozor! Ne uporabljajte te aplikacije!

Zdi se, da je bila težava z zlonamerno programsko opremo rešena, saj je aplikacija CamScanner spet v trgovini Google Play, a na spletni strani svetujejo, da raje izberite varnejšo alternativo in si oglejte Adobe Scan ali Microsoft Office Lens.

Kibernetska varnost Zaradi prisluhov Slovenija Zaradi afere s prisluhi marsikdo v Sloveniji menja aplikacije za SMS in e-pošto

Zapisali so še, da obstajajo številne aplikacije, ki obljubljajo, da boste hitreje napolnili baterijo svojega telefona. Pojasnjujejo, da gre za popolno prevaro, saj je dejstvo, da nič ne more napolniti hitreje baterije vašega telefona, kot to omogočajo tehnične karakteristike baterije.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.