Svet
21 ogledov

Izgon Romov "zaradi varnosti in higiene"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francija nadaljuje izgon Romov, ki ga je začela že prejšnja vlada. Policija je danes južno od Pariza izpraznila romsko naselje s 70 prebivalci, med katerimi je bilo 19 otrok.

Policija v kraju Evry je delovala po odloku mestnih oblasti in v naselju v bližini železniških tirov začela podirati barake.

Francoski notranji minister Manuel Valls, sicer nekdanji župan Evryja, je povedal, da so se za izgon Romov odločili iz varnostnih in higienskih razlogov. Za radio Europe 1 je dejal, da so "naselja, v katerih ljudje živijo v absolutno nemogočih pogojih, nesprejemljiva". Naselje je bilo nevarno tudi zaradi bližnjih železniških tirov, je pojasnil župan Evryja Francis Chouat.

Izgon in integracija

V naseljih po Franciji živi okoli 15 tisoč Romov, večinoma iz Romunije in Bolgarije, ki so v Francijo prišli, ko sta državi leta 2007 postali članici EU.

Francoska policija je od začetka avgusta izpraznila več romskih naselij v bližini Lilla, Lyona in Pariza, kar je sprožilo kritike organizacij za človekove pravice, češ da socialistični predsednik François Hollande ravna enako kot njegov predhodnik Nicolas Sarkozy, ki je bil leta 2010 zaradi izgona Romov deležen tudi kritik iz tujine. Sarkozy je Romom za odhod iz države ponujal 300 evrov za odraslega oziroma 150 za otroka.

Komentarjev 3
  • privat 18:41 27.avgust 2012.

    ja evropa se vrača k fašizmu....nasilju..!! Kmalu bo zapokalo in tudi bogati bojo ogroženi..kaj je v tem slabega?? Ja nedolžni trpijo..otroci, ženske..Treba se je zavedati da so cigani prva obramba demokracije..ko oni padejo(se že dogaja) so na vrsti drugačni,reveži,židje, ...

  • 1111 16:03 27.avgust 2012.

    ...Holland pridi v SLO in nauči malega diktatorja, kako se dela!!!

  • juventus1897 15:05 27.avgust 2012.

    Tovariš Igor Lukšičenko, glede na vaše navdušenje nad Hollandom, nestrpno pričakujemo vaš odziv.Vnaprej hvala.