Svet
50482 ogledov

Izpoved 17-letne Ane: Šla sem na morje in se vrnila s korono

Split
Okužila se je na hrvaški obali, zaradi covid-19 je bila približno 20 dni v samoizolaciji.

"Imela sem vročino in nisem se počutila dobro. Naslednji dan sem ugotovila, da ne okušam ne hrane ne pijače, začela sem izgubljati vonj in okus," je za Net.hr povedala 17-letnica iz Zagreba. "Po nekaj dneh so prijateljice dobile podobne simptome. Po izgubi okusa in vonja so prišle prebavne težave. Tedaj je bilo očitno - vse tri smo okužene s koronavirusom."

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Tega se dr. Beovićeva v jeseni zaradi covid-19 najbolj boji

17-letnica je svojo zgodbo anonimno delila s hrvaškim portalom Net.hr. Zaradi dejstva, da je mladoletna, in stigmatizacije obolelih njene identitete niso objavili - poimenovali so jo Ana, njeno pravo ime je znano uredništvu. 

Okužba v nočnem klubu ali kavarni?

"Ko smo prišle v Split, smo se z dekleti želele zabavati," je povedala za spletni portal. "V Splitu smo bile prvič in smo zvečer hodile ven. Nekajkrat smo šle v nočni klub, preostale dni pa smo preživele v znameniti splitski kavarni."

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Po petih dneh se ji je zdravstveno stanje poslabšalo in dobila je rahlo vročino. "Mislila sem, da je zaradi nespečnosti in da mi je padla imunost," je povedala za portal. "Odločile smo se, da ostanemo doma, a naslednji dan ni bilo nič bolje. Temperatura se je dvignila in počutila sem se slabo."

Brez vonja in okusa, sledile so prebavne motnje

Nato je ugotovila, da je brez okusa in vonja. Takrat jo je prešinilo: "Da to ni 'korona'." Z dekleti so se šalile na ta račun, ker so bile prepričane, da je nemogoče. 

Hrvaška obala Covid-19 Svet Število novih okužb na Hrvaškem je še vedno visoko

Sledile so prebavne motnje in ker se stanje ni izboljšalo, so sklenile, da so verjetno res zbolele za covid-19. "Vsak dan sem se pogovarjala z mamo in tudi ona je menila, da bi lahko šlo za koronavirus," je dejala 17-letnica. "Svetovala nam je, naj bomo previdne, da ne bi še koga okužile. Mama je po nas prišla v Split, da ne bi uporabile javnega prevoza."

Na rezultate testov je čakala več dni

V torek je prišla v Zagreb, v petek je bila naročena na testiranje, izvid pa naj bi prišel v nedeljo, a se je zavleklo. "Mama je klicala v ponedeljek, a se nihče ni oglasil," je povedala 17-letnica, ki je bila več dni v negotovosti. "Nekaj po desetih je končno dobila zdravnika, ki ji je povedal, da rezultatov testov še ni, zato naj počakamo do popoldneva." Izvidov ni bilo tudi še naslednji dan, mama je vsak dan klicala, a ker je bilo v zdravstvenem domu več oseb v samoizolaciji, se je vse skupaj zavleklo bolj kot običajno.

Covid-19, UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija Infektologinja: Sem večni optimist, a me zelo skrbi

Split | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko je čakala na izvide, so izginili vsi simptomi, zato je bila prepričana, da ni več bolna. "Bila sem izolirana od vseh, skoraj sem dobila živčni zlom," je za Net.hr povedala Ana. "Zdravnica mi je rekla, da je od prvih simptomov do rezultatov preteklo že nekaj časa, zato naj za vsak slučaj ostanem še en teden v samoizolaciji."

"Skoraj sem dobila živčni zlom"

Zdravnico je poslušala in ostala doma, čeprav ji to ni bilo všeč. "Če se sicer sliši čudovito, da si sam doma, v tej situaciji, ko sem morala biti izolirana, ni bilo," je še povedala 17-letnica. "Nisem več vedela, kaj naj počnem. Vsak dan je bil zanjo enak, spala sem, jedla, gledala televizijo. Ne bi želela ponoviti te izkušnje. Pomislila sem, da vsaj ne bi odšle v Split. Če ne bi šle, se to ne bi zgodilo. Ampak, časa ne morem obrniti nazaj, preživela sem ta nesrečni covid-19. Dan za dnem in minilo je skoraj 20 dni samoizolacije. Kot bi bila v zaporu."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Franjo Erman 18:34 16.september 2020.

    Tri dni nahoda in stvar rešena

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 17:19 13.september 2020.

    tudi moja soseda je bila na Pagu tri tedne in domov prinesla herpes...ta virus bo imela v sebi vse zivljenje in ob vsakem stresu bo imela pol telesa v srbecem izcedku...

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 07:07 06.september 2020.

    Testa sploh ni dobila ,pa govori o okuženosti????,in kaj je sploh bilo hudega ,če poješ stara jajca maš več problemov kakor ta punca tvezi.Zgodbica za lahko noč je to