Svet
2724 ogledov

Izredno stanje v evropskih prestolnicah. Strah zaradi terorizma

Nemška policija Epa
Varnostne in obveščevalne službe delujejo neprekinjeno.

Prestolnice po Evropi se pripravljajo na novoletna praznovanja z največjimi varnostnimi ukrepi doslej. Pristojni ocenjujejo, da obstaja vse večja nevarnost napadov islamistov zaradi konflikta med Izraelom in Hamasom. 

Medtem ko se Evropejci in turisti z vsega sveta pripravljajo na najbolj noro noč, varnostne in obveščevalne službe delujejo brez prestanka. V predbožičnem času so oblasti v Avstriji, Nemčiji in Španiji prejele znake, da bi lahko islamistična teroristična celica poskušala izvesti več napadov, poročajo v omeenjenih državah. Na ulicah Pariza in drugih francoskih mestih bo na silvestrovo patruljiralo več deset tisoč policistov in vojakov.

"Pozval sem k močni mobilizaciji zaradi velike teroristične grožnje in vsega, kar se dogaja v izraelsko-palestinskem konfliktu. Na ulice je napotenih 90.000 policistov in žandarjev ter še 5000 vojakov. V pripravljenosti je tudi na tisoče gasilcev in civilne zaščite, državo bodo preletavali helikopterji in brezpilotna letala," je povedal Gérald Darmanin, francoski notranji minister.

Tudi Nemčija se boji izgredov, kot so bili lanski, ko so prebivalci pretežno migrantskega porekla po vsej državi s pirotehniko napadli policiste in gasilce. Z berlinske policije so sporočili, da ukrepov ne krepijo le zaradi te izkušnje, pač pa tudi zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu. 

Policija na zahodu Nemčije je že aretirala pet moških, povezanih z morebitnimi terorističnimi napadi na katedralo v Kölnu. Po poročanju nemških medijev obstajajo informacije tajnih služb, da afganistanska veja Islamske države med novoletnimi prazniki pripravlja napade v Evropi.

begunci Slovenija V samo enem dnevu ujeli več kot 200 nezakonitih prebežnikov Avstrijska policija Bojazni Svet Dunaj: Zaradi suma terorizma prijeli štiri osebe

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Idioti 14:29 31.december 2023.

    Naj , naj vas bo strah ! Povzročat vojne po svetu , pa mislit , da se ne bo vrnilo toisto tebi nazaj ! Ko bi saj počilo v NY ,Londonu , Waršavi in Bruslju !

  • bobubob 09:37 31.december 2023.

    Kaj pa Rusi? In tiste napovedi, da bodo napadli tudi nas? Mar se ni pred dnevi že začelo - s Poljsko?

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 02:40 31.december 2023.

    S tem, ko EU podpira pobijanje palestinskih civiistov s strani židovskih teroristov, je svoje civiliste spremenila za legitimne tarče islamskih teroristov. Tako gre to v totalni vojni.