Svet
24 ogledov

Izstop Grčije in strah pred domino efektom

Grški gasilci protestirajo v mestu Thessaloniki
1/3
EPA
Grčijo so znova preplavili protesti zaradi napovedanih novih varčevalnih ukrepov. Ti so pogoj za sprostitev nove tranše pomoči za Grčijo.

Grški premier Antonis Samaras, ki se bo v ponedeljek sestal s predstavniki trojke predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je v soboto dejal, da jih bo skušal prepričati v čimprejšnjo sprostitev drugega rešilnega paketa v vrednosti 31,5 milijarde evrov. Zagotovil je, da je vlada pripravljena izpolniti sprejete obveznosti kljub naraščajočemu nezadovoljstvu javnosti, hkrati pa Grkom obljubil, da bo tokratni varčevalni paket zadnji.

Merklova se trudi preprečiti izstop Grčije

Nemška kanclerka Angela Merkel si medtem po poročanju tednika Der Spiegel prizadeva najti rešitev, s katero bi se izognili izstopu Grčije iz območja evra. Merklovo naj bi po navedbah tednika, ki ne razkriva svojih virov, skrbelo, da bi izstop Grčije sprožil učinek domin, podoben tistemu, ki ga je leta 2008 sprožil propad ameriške banke Lehman Brothers.

Kot dodaja Spiegel, bi izstop Grčije iz območja evra Nemčijo stal okoli 62 milijard evrov. Merklova naj bi se sicer skušala izogniti tretjemu rešilnemu paketu za Grčijo, saj se boji, da ga nemški parlament ne bi potrdil, pripravljena pa naj bi bila drugi paket popraviti s povečanjem prihodnjih tranš in znižanjem kasnejših.

Komentarjev 2
  • Stolp 22:45 09.september 2012.

    Dejte že enkrat nehat mrcvart to državo pa ji pustite bankrotirat? Lepo ven iz Eura pa čao! Aaaa to pa ne ane? Ker potem bi se pa država po bankrotu začela spet postaviljati na noge in ne bi več mogle ...prikaži veče banke služiti z vrtoglavimi obrestmi na njihove kredite!

  • allstarr111 12:09 09.september 2012.

    Če grčija izstopi samovoljno, bi ji morali mi slediti z uvedbo US dolarja kot plačilno valuto