Svet
11750 ogledov

Janša: "Ta vlak je že na poti in je brez povratka"

Janez Janša in Joe Biden
1/5
Profimedia Janez Janša in Joe Biden
O tem, kako bi lahko ZDA pomagale z utekočinjenim plinom, so evropski voditelji razpravljali z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki se danes mudi v Bruslju.

Premier Janez Janša se je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju zavzel za čim prejšnjo odpravo odvisnosti Evrope od ruskih energentov. "Ta vlak je že na poti in je brez povratka," je povedal. 

Ukrajina vojna Vojna v Ukrajini Svet " Vse bo odločeno v petnajstih dneh"

Slovenija po Janševih besedah podpira odločitev, ki bo danes verjetno uradno potrjena, da se Evropa osvobodi odvisnosti od ruskih energentov, takoj ko bo možno.

"To ne pomeni jutri, žal. Mi podpiramo čim hitrejšo pot," je povedal premier. "Ta vlak je na poti in je brez povratka, to se bo zgodilo verjetno kasneje, kot si mi želimo, ampak mnogo prej, kot si želi Rusija," je pojasnil.

Evropska komisija bo danes predstavila nekatere rešitve, je še dejal Janša. "Za tiste, za katere smo že slišali oziroma smo bili prej obveščeni, lahko rečem, da so v veliki meri učinkovite," je poudaril.

O tem, kako bi lahko ZDA pri tem pomagale z utekočinjenim plinom, so razpravljali z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom, ki se danes mudi v Bruslju.

Poleg tega je nekaj predlogov med obiskom premierjev Slovenije, Češke in Poljske v Kijevu predstavila ukrajinska stran. Ti predlogi po Janševem mnenju vključujejo "zelo učinkovite sankcije, ki ne predstavljajo neke velike zadeve, okoli katere bi bila mnenja v Evropi različna".

Na vrhu Nata, ki je potekal pred vrhom EU, so govorili o sankcijah, ki se dotikajo vojaških zadev. Gre za tako imenovane produkte za dvojno rabo, ki jih Rusija kupuje kot civilne produkte, uporablja pa jih v vojaški tehniki, je pojasnil premier.

Poleg tega so kolegi iz Ukrajine naredili tudi seznam po njegovem mnenju zelo učinkovitih predlogov oziroma sankcij, ki ciljno vplivajo na situacijo v Rusiji in ne prizadenejo celotnega prebivalstva, ampak predvsem tiste, ki poganjajo ruski vojaški stroj.

Generalna skupščina ZN je danes sprejela novo nezavezujočo resolucijo, s katero od Rusije zahteva takojšnjo zaustavitev vojne v Ukrajini. Resolucija zahteva tudi dostop do pomoči in zaščito civilistov v Ukrajini ter kritizira Rusijo, da je po napadu na sosednjo državo tam ustvarila veliko humanitarno krizo, poroča britanski BBC.

Biden o Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je danes po izrednem vrhu voditeljev zveze Nato dejal, da bi bilo treba Rusijo zaradi agresije v Ukrajini izključiti iz skupine G20. Obenem je menil, da bi se naslednjega vrha G20, ki bo potekal jeseni v Indoneziji, morala udeležiti Ukrajina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na vprašanje, ali podpira izključitev Rusije iz skupine G20, je Biden odgovoril: "Moj odgovor je pritrdilen, vendar bo odločitev odvisna od trenutno predsedujoče skupini G20 Indonezije in drugih članic, vključno z rusko zaveznico Kitajsko."

Rusija je bila po zavzetju ukrajinskega črnomorskega polotoka Krim leta 2014 izključena iz takratne skupine G8 in od takrat se vodilna svetovna gospodarstva srečujejo v formatu G7. Je pa ostala del skupine G20, katere članice so največja svetovna gospodarstva, 19 držav in Evropska unija, ki skupaj predstavljajo 85 odstotkov bruto svetovnega proizvoda.

Komentarjev 30
  • Naklonsky 11:51 25.marec 2022.

    Levaki zlivate svoj bes zavidanja na dobro in usklajeno zunanjepolitično delo Slovenije. Človek se takšnim komentarjem samo lahko smeji, kako plitev domet je leve kulske ideologije.

  • rd2dmk2 08:51 25.marec 2022.

    iz dežja pod kap, sicer ne vem kje so še krivookci da se še njim kaj pokloni ampak tako se baha koliko znanja ima SLO, in je oh in sploh pa imamo kaj ? še enu luknjo si sami več ...prikaži več ne moremo skopat moramo turke poklicat.iskro prodal, pipistrel prodal ,jekalrno prodal. še risanko prodal. zraven pa en minister blebeta kako bomo od ruske nafte prišli na katarsko. ja. kje jo bomo pa predelal v špajzi na trstenjakov. ne smemo predelat ne lubadark, ne bio plina. samo uvažal bi. za provizije mamic.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 07:44 25.marec 2022.

    Samo še Leva Adams Family snema čist en svoj film...radi bi se šli nevtralno krajo lastnega naroda