Svet
4736 ogledov

Janša: Tako bo evropski dogovor o ruski nafti vplival na Slovenijo

Janez Janša Profimedia Janez Janša
Zasedanje v Bruslju.

Ponoči doseženi dogovor voditeljev EU o embargu na uvoz ruske nafte ne bi smel bistveno vplivati na cene energentov v Sloveniji, je pred drugim dnem zasedanja v Bruslju zagotovil premier Janez Janša. 

"Kar se tiče oskrbe z nafto, komercialne družbe, ki dobavljajo nafto Sloveniji, že zdaj zagotavljajo, da te nafte ne dobavljajo iz ruskih virov. Tako da če to drži, ne bi smelo biti nobenih zapletov, niti kakšnih bistvenih vplivov na cene energentov," je glede dogovora o embargu na rusko nafto povedal odhajajoči premier Janša.

EU se je odpovedala 90 odstotkom ruske nafte

Voditelji EU so ponoči dosegli dogovor o postopni uvedbi embarga na uvoz ruske nafte, pri čemer se bodo države članice do konca leta po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen odpovedale 90 odstotkom ruske nafte.

Nafta je sicer po premierjevih besedah lažji del problema, kar se tiče sankcij na področju energetike. "Ker najtrši oreh šele prihaja, to je plin. Srečno tistim, ki bodo našli rešitev za kvadraturo kroga," je dejal Janša.

Še pomembnejša tema od tega, koliko ruske nafte bo kupila Evropa, pa so po njegovem mnenju cene energije. Če so namreč cene zelo visoke, lahko Rusija proda tudi pol manj nafte, pa bo še vedno imela več denarja za financiranje vojne v Ukrajini. Hkrati pa s tem, ko z vojno destabilizira tudi svetovne trge, sama povzroča višje cene nafte, energentov, hrane, je pojasnil premier.

Kako vplivati na cene

Izrazil je upanje, da bodo danes na zasedanju v Bruslju našli kakšne bolj konkretne rešitve za to, kako vplivati na cene energentov. Evropa ima v rokah nekatere instrumente, a je še vedno ujetnica paradigme zeleni prehod, ne glede na to, koliko to stane, je menil.

"Zdaj je treba te prioritete uskladiti in če bo EU našla pravi pristop, potem bo to stabiliziralo cene energentov," je zatrdil premier.

Viktor Orban Svet Svet Orban glede ruske nafte okrcal Evropsko komisijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • rd2dmk2 15:28 31.maj 2022.

    hm, nekoč je menda ena norveška bila veliko proizvajalka naftnih derivatov. kaj je sedaj odkar je dovolila samo električne avte doma , nehala tud s proizvodnjo te svinjske dobrine. menda ne, kajti zaslužek norveške naftne družbe je letos 4 krat ...prikaži večt ( ja prav ste prebrali štirikrat ) večji kot lani. sam za ene je čist vseeno, kajti budale slovenske so dale glas, da bo dobival miljone od vseh nas, zato da se bo še vedno norca delal iz državljanov Slovenije.

  • Plavi-mil 13:49 31.maj 2022.

    Razni svobodneži, enderji, lukasi in ostali levičarji, sanjate še vedno JJ , čeprav vse kar se dogaja z nabavo energentov ima v rokah EU, le po kom boste pljuvali kreteni čez pol leta, ko vas bo taubi "ocarinil" za vaše premoženje.

  • jakec1575 13:19 31.maj 2022.

    Slovenija seveda kupuje rusko nafto, a posredno. Tako da jansa blebece jansizme