Svet
3988 ogledov

Tako je Janša čestital Orbanu

Janez Janša Profimedia
Slovenski premier Janez Janša je na Twitterju že čestital madžarskemu kolegu VIktorju Orbanu.

Stranka Fidesz je četrtič zapored prepričljivo slavila na parlamentarnih volitvah. Slovenski premier Janez Janša je v čestitki zapisal še, da "je dobro imeti prijatelje za sosede".

Orbanova stranka Fidesz bo sodeč po uradnih rezultatih po 90 odstotkih preštetih glasov v parlamentu znova imela dvotretjinsko, t. i. ustavno večino, kakršno je imela tudi v vseh treh mandatih doslej. Takšna večina ji omogoča bolj ali manj neomejeno vladanje, saj lahko v parlamentu sama ne le sprejema zakone, ampak tudi spreminja ustavo.

Fideszev nedeljski uspeh je sicer presenetljiv, saj so ankete napovedovale tesnejši bolj med njim in opozicijo, ki se je tokrat prvič uspela poenotiti za skupnim premierskim kandidatom Petrom Marki-Zayem. Večina poznavalcev je resda pričakovala zmago Orbanove stranke, a obenem napovedovala, da bo najverjetneje izgubil dvotretjinsko večino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Leon
    Leon 15:45 04.april 2022.

    Janša in Putin čestitala Orbanu in Vučiću k zmagi na volitvah ! In tako sledi ; Prijateljev prijatelj je moj prijatelj .

  • Avatar Leon
    Leon 14:38 04.april 2022.

    Pakistanski predsednik Arif Alvi je razpustil parlament, potem ko so opozicijski poslanci skušali glasovati o nezaupnici premierju Imranu Kanu, a jim je predsedujoči zasedanju to preprečil. .........Ali je Janša že čestital Imranu Kanu ?

  • Avatar Leon
    Leon 14:33 04.april 2022.

    Nekam čudno se drži ? Ali mu je ušlo ali prišlo ?