Svet
215 ogledov

Japonski premier razpustil parlament

Shinzo Abe
Japonski premier Shinzo Abe je v skladu z napovedmi razpustil japonski parlament.

Skladno z napovedmi je Shinzo Abe danes razpustil japonski parlament, da bi lahko izvedli predčasne volitve, na katerih upa, da si bo utrdil oblast in povečal podporo. Najverjetnejši datum za izvedbo volitev je 22. oktober, kar pa še niso uradno potrdili. 

Abe je razpustitev parlamenta napovedal v ponedeljek. Dejal je, da se bo potegoval za nov mandat na podlagi svoje politike do Severne Koreje, pa tudi davčne politike.

Po nizu škandalov, ki so močno načeli Abejevo priljubljenost v javnosti, mu podpora zaradi zaostrovanja severnokorejske krize z jedrskimi poskusi in preizkusi raket znova raste. Abe upa, da bo to lahko izkoristil za dodatno utrditev oblasti, tudi zaradi težav, v katerih se utaplja razdrobljena opozicija.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave, ki jih je objavil poslovni časnik Nikkei, bi Abejevo konservativno stranko liberalnih demokratov volilo 44 odstotkov Japoncev, medtem ko bi glavna opozicijska Demokratska stranka prejela le osem odstotkov glasov. Vendarle je približno petina volivcev še neodločenih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Premier se sicer zavzema za krepitev obrambe države in si prizadeva za krepitev zavezništva z ZDA in obrambnega sodelovanja z drugimi podobno mislečimi državami. Velike napore vlaga tudi v oživitev tretjega največjega gospodarstva na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice