Slovenija
1340 ogledov

Severna Koreja spet z balistično raketo nad Japonsko

izstrelitev rakete Severna Koreja
1/4
EPA
Severna Koreja je danes nad Japonsko izstrelila novo balistično raketo.

Raketo so izstrelili v bližini Pjongjanga kot odgovor na nedavno sprejete sankcije Združenih narodov proti Severni Koreji. Varnostni svet Združenih narodov je zaradi današnje izstrelitve rakete za nocoj že sklical izredno sejo.

Severna Koreja Svet Kim grozi, da bo "potopil" Japonsko in "zradiral" ZDA

ZDA so potrdile, da je šlo pri danes izstreljeni raketi za balistično raketo srednjega dosega, ki naj ne bi predstavljala grožnje za Severno Ameriko ali ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu, otok Guam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Koreja je sporočila,da je raketa najverjetneje letela 3700 kilometrov in dosegla najvišjo višino na 770 kilometrov. Po nekaterih ocenah naj bi šlo za severnokorejsko raketo, ki je doslej letela najdlje.

To je bila že druga severnokorejskega raketa v dobrih dveh tednih, ki je preletela Japonsko. 29. avgusta je največji japonski otok preletela balistična raketa srednjega dosega hwasong-12.

Milijone Japoncev so po današnji izstrelitvi prebudile sirene in nujna sporočila na mobilnih telefonih. "Izstrelitev rakete! Izstrelitev rakete! Iz Severne Koreje je bila očitno izstreljena raketa," je odmevalo iz zvočnikov na polotoku Erimo na jugu otoka Hokaido.

jedrski poskus Severna Koreja Svet Severni Koreji priprli pipico z nafto in plinom

Jutranje televizijske oddaje, v katerih običajno prevladujejo lahkotne vsebine, je prekinilo opozorilo prebivalcem, naj se zatečejo v zgradbe ali kleti, poroča AFP.

Japonski premier Shinzo Abe je v prvem odzivu danes dejal, da Tokio ne bo nikoli toleriral "nevarnih in izzivalnih akcij, ki ogrožajo svetovni mir". "Če bo Severna Koreja nadaljevala po tej poti, je ne čaka svetla prihodnost. Moramo doseči, da bo Severna Koreja to razumela," je še dejal Abe.

ZDA so Kitajsko in Rusijo pozvale k "neposrednim dejanjem", s katerimi bi obrzdali Severno Korejo. "Kitajska dobavlja Severni Koreji večino nafte. Rusija je največji delodajalec severnokorejskih prisilnih delavcev," je v sporočilu za javnost zapisal ameriški državni sekretar Rex Tillerson.

Varnostni svet ZN se bo ob 21. uri po srednjeevropskem času na zahtevo ZDA in Japonske sestal na nujni seji. VS ZN je v ponedeljek soglasno potrdil osmi sklop sankcij proti Pjongjangu zaradi njegovega raketnega in jedrskega programa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 12:42 15.september 2017.

    Mahnjeniča bi morali poslati za mediatorja ,pa še koga iz politikantskih krogov ali pa kar cel Airbus A 380 z enosmerno karto . In ne pozabimo Borčija .

  • iravadi 12:00 15.september 2017.

    A je mahnić sklical varnostni svet ZN_ja ?