Svet
2059 ogledov

Je papež res lagal?

papež Frančišek EPA
Papež Frančišek naj bi že vsaj od leta 2015 vedel za to, da je čilski škof Juan Barros ščitil duhovnika, ki je spolno zlorabljal otroke.

To, da je papež vedel za zlorabe in pometanje pod preprogo, je včeraj sporočila ena od žrtev duhovnika. Papež Frančišek je sicer med obiskom Čila januarja ščitil škofa Barrosa, češ da so obtožbe proti njemu zgolj obrekovanje.

Omenjeni duhovnik Fernando Karadima je bil leta 2011 na vatikanskem razsodišču spoznan za krivega zlorab otrok. Juan Barros, tedaj še "navaden" duhovnik, je bil tedaj osumljen, da je pomagal prikrivati dejanja Karadime, a ga je papež ne glede na to leta 2015 povišal v škofa, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Med obiskom v Čilu sredi januarja je papež to svojo odločitev branil in dejal, da proti Barrosu ni nobenih dokazov. To je v državi sprožilo precejšnje kritike, nakar je Vatikan prejšnji teden popustil in napovedal, da bo v Čile poslal posebnega preiskovalca, malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, ki bo preučil dokaze proti Barrosu.

papež Frančišek Svet Papež okrcal škofe, duhovnike in romarje

V ponedeljek pa se je oglasil Juan Carlos Cruz, ki je bil ena od žrtev Karadime, in za čilski radio Cooperativa povedal, da je Frančišek vseskozi vedel za položaj, v katerem je Barros. Kot je razkril, je namreč sam papeža o tem obvestil v zelo podrobnem pismu. Papežu je to pismo leta 2015 predal bostonski kardinal Sean O'Malley, je še povedal Cruz.

"Žalostno je slišati od njega, da je vse skupaj laž, da mu nihče ni nič povedal in da ni nikoli prejel ničesar od žrtev, ko pa je imel zelo podroben opis vseh dejstev," je povedal Cruz. Kot je napovedal, bo vse to ponovil tudi pred posebnim preiskovalcem Scicluno, ki ga je že povabil na pričanje. Ker živi v ZDA, bosta pogovor opravila preko videopovezave, predvidoma med 20. in 21. februarjem.

papež Frančišek Urbi et Orbi Urbi et Orbi Svet Papež spomnil na vse otroke, ki trpijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 17:26 06.februar 2018.

    Tudo Vojtila je bil velik zaščitnik cerkvenih pokvarjencev. Zato, da so "govorice" potihnile, so ga na brzino povzdignili v svetnika - kdo pa upa svetniku kaj očitati. Razinger je pa raje odstopil, ko mu je začelo "goreti pod nogami".

  • miki1234 12:49 06.februar 2018.

    Tako papež kot vsa ostala RKC sekta so največji lažnjivci in pohlepneži tega sveta. Ni ravno neka novica dneva.