Svet
183 ogledov

Papež spomnil na vse otroke, ki trpijo

papež Frančišek Urbi et Orbi Epa
Papež Frančišek je v božični poslanici Urbi et Orbi spomnil na otroke po svetu, ki trpijo zaradi vojn.

Papež Frančišek je ob 12. uri nagovoril svet v božični poslanici Urbi et Orbi. "Tudi danes, medtem ko po svetu vlečejo vetrovi vojne in že zastareli model razvoja še vedno uničuje ljudi, nas božič kliče k znamenju deteta, da ga prepoznamo na obličju otrok, zlasti tistih, za katere kakor za Jezusa ni prostora v prenočišču," je dejal papež. 

Pozval je k miru za Jeruzalem in vso Sveto deželo. "Molimo, da bi med stranmi v sporu prevladala volja po obnovitvi dialoga in bi končno mogli priti do sporazumne rešitve, ki bi omogočila mirno sožitje dveh držav znotraj meja, za katere bi se dogovorili med seboj in bi bile mednarodno priznane," je poudaril papež Frančišek. 

Spomnil se je tudi na Sirijo, Irak in Jemen, kjer divjajo vojne, kjer so ljudje razklani zaradi sovraštva. Ob tem je posebej poudaril, da svet pogosto pozablja na Jemen, kjer je velika humanitarna kriza, prebivalstvo pa trpi za posledicami lakote in širjenja bolezni. 

Papež je dejal, da Jezusa vidimo tudi v afriških otrocih, Ukrajini. "Jezusa vidimo v otrocih vsega sveta, kjer miru in varnosti grozijo preteče napetosti in novi spori. /.../ Jezusa vidimo v otrocih, katerih starši nimajo dela in se mučijo, da bi otrokom ponudili varno in vedro prihodnost. In v tistih, ki so jim ukradli otroštvo in so primorani, da že od malega delajo, ali pa so jih brezvestni plačanci rekrutirali za vojake."

Pozornost je namenil tudi otrokom, ki so prisiljeni zapustiti domove, potovati v nečloveških razmerah in so lahek plen trgovcev z ljudmi. Dotaknil se je tudi zadnjega potovanja v Mjanmar in Bangladeš ter mednarodno skupnost pozval, naj ne preneha z napori za ustrezno zaščito manjšin. 

Ljudi je pozval, naj "naše srce ne bo zaprto, kakor so bile betlehemske hiše". Po blagoslovu je papež v italijanščini svetu zaželel blagoslovljen božič. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar yigoslavija
    yigoslavija 13:26 27.december 2017.

    KOLIKO TRPEČIH OTROK JE VZEL POD SVOJO LASTNO STREHO!? KOLIKIM OTROKOM NUDI OBILJE 1000% KAR SE OMOGOČA IZ NJEGOVIM LASTNO PRISLUŽENIM Z ŽULJAVIMI ROKAMI DENARJEM. KO BO SAM PRISPEVAL,IN BIL VZORNIK POTEM NAJ SPODBUJA K DONACIJI.

Sorodne novice