Svet
1222 ogledov

Je storilec kriv tudi za zločin v gozdu?

Praga po strelskem pohodu Profimedia
Na dan prihajajo nove podrobnosti streljanja v Pragi. Na Češkem jutri dan žalovanja.

V streljanju, ki se je včeraj popoldne zgodilo na fakulteti v središču Prage, je bilo ubitih 14 ljudi, vključno z napadalcem, več kot 30 pa je bilo ranjenih, nekateri huje, je sporočila praška služba za nujno pomoč.

Kot je znano, napadalec je bil identificiran kot David Kozak. Najprej je ubil svojega očeta, in sicer v vasi Hostoun, 20 kilometrov zahodno od Prage, nato pa odšel v središče Prage.

Bil je študent Inštituta za svetovno zgodovino Karlove univerze, ki ima sedež na Filozofski fakulteti na Trgu Jana Palacha. V začetku tega leta je prejel nagrado Poljskega inštituta v Pragi za svojo tezo o revolucionarnih dogodkih leta 1846 v Krakovu in drugih območjih, ki so zdaj del Poljske.

Planiral tudi samomor

Policija je sporočila, da naj bi se morilec včeraj popoldne udeležil predavanja v ločeni univerzitetni stavbi, nekaj minut hoje od fakultete in nedaleč od starega mestnega trga v Pragi. Policisti so ga tja odšli iskat pred streljanjem. Ni pa še znano, kaj ga je z orožjem pripeljalo do glavne stavbe filozofske fakultete.

Šef policije Martin Vondrašek je dejal, da je storilec odšel v Prago, da bi si vzel življenje, in da ga je "navdihnil grozen dogodek, podoben dogodek, v tujini". Šlo naj bi za streljanje, ki se je zgodilo 7. decembra v Brjansku v južni Rusiji, ko je 14-letna deklica v svojo šolo prinesla puško in ubila sošolca, preden je pištolo usmerila vase in si vzela življenje.

Pred dnevi v gozdu ubil moškega in otroka?

Načelnik policije Vondrašek je povedal še, da je po dostopnih podatkih napadalec najverjetneje odgovoren še za dva umora. "Preiskujemo domnevo, da je napadalec očitno odgovoren tudi za umore v Klánovicah," je dejal in dodal, da je žrtve izbral naključno.

"V zvezi z gozdom Klánovický trenutno ni nobene znane povezave s temi žrtvami, prav nobene znane povezave s to lokacijo. Trenutno sem prepričan, da so to popolnoma naključne žrtve, osebe brez kazenske evidence," je dodal.

Praga po strelskem pohodu | Avtor: Profimedia Profimedia

Dan žalovanja

Na Češkem bo v soboto dan žalovanja za žrtvami napada na Karlovi univerzi v Pragi, v katerem je 24-letnik v četrtek ubil 14 ljudi, še 25 pa ranil. Med ranjenimi so trije tujci, je danes sporočil češki notranji minister Vit Rakušan. Prebivalci češke prestolnice so medtem že v četrtek zvečer na prizorišču streljanja prižigali sveče in polagali rože.

Dan žalovanja je v četrtek zvečer naznanil češki premier Petr Fiala. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba," je dejal.

V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali, poroča britanski BBC.

Praga po strelskem pohodu | Avtor: Profimedia Profimedia
Praga streljanje Srhljive podrobnosti Svet To je morilec, ki je v nekaj trenutkih ubil 14 ljudi, 25 ranil češka policija Praga Svet Nove podrobnosti strelskega pohoda. Začel je že doma

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Friderik1950 07:13 23.december 2023.

    Ironično, da so nam to filozofi tudi skuhali, - človekove pravice, pa nedotakljivost, pa spoštovanje pa to. Ves dan pa sem razmišljal o konstrukciji male pištole, v bistvu malo kaliberske z nabojem z bronasto kroglo z risano nekoliko daljšo cevjo ...prikaži večjo za dokaj dobre zadetke do petdesetih metrov in z nabojnikom na štiri šuse, ki bi se nosila v futroli nad gležnjem. Ideja pač.

  • jakec1575 21:06 22.december 2023.

    80% ljudi zna piti in voziti, vendar zaradi 20% bolnikov potrebujemo restrikcijo. Enako velja za orožje. kjer ni dostopa oz je zelo omejen je manj tega sranja. 20+ letniki imajo še mnogokrat hormonska nihanja, občutek ničvrednosti, lahko pa že vozijo ...prikaži več avtobus ali kupijo vojasko pusko.

  • Kmodri 20:51 22.december 2023.

    Praga je čudovito mesto. Bogata kultura, prijazni ljudje. Škoda, da se ji tole dogaja.