Svet
1981 ogledov

Biden: "Putin je odgovoren za smrt Navalnega"

Aleksej Navalni smrt Epa Prizor s shoda v Sofiji po smrti Alekseja Navalnega.
Njegov pogum ne bo pozabljen, je zatrdil ameriški predsednik.

Za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin, je danes izjavil ameriški predsednik Joe Biden. Priznal je, da je bil ob novici o njegovi smrti šokiran, a ne presenečen. Ob tem je Navalnega označil za velikega borca za resnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naj ne bo pomote, Putin je odgovoren za smrt Navalnega. To, kar se je zgodilo Navalnemu, je le še en dokaz Putinove brutalnosti," je Biden povedal v televizijskem prenosu iz Bele hiše in opozicijskega politika označil za velikega borca za resnico.

Priznal je, da ZDA za zdaj ne vedo, kaj točno se je zgodilo Navalnemu, kljub temu pa je izjavil, da preučuje možnosti, kako se na smrt Navalnega odzvati.

Poudaril je, da se je Navalni pogumno uprl nasilju Putinovega režima, zaradi česar je bil zaprt in zastrupljen. "Tudi v zaporu je bil močan glasnik resnice," je nadaljeval in dodal, da njegov pogum ne bo pozabljen, poroča britanski BBC.

Kot so sporočile ruske oblasti, je opozicijski politik Navalni umrl danes v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen. Vzrok smrti za zdaj še ni znan. Poleg Bidna tudi številni zahodni voditelji odgovornost za njegovo smrt pripisuje Putinovemu režimu.

Bruselj: Putin in njegov režim sta počasi umorila Navalnega

Aleksej Navalni smrt | Avtor: Epa Epa

Putin in njegov režim sta "počasi umorila" Alekseja Navalnega, sta v današnji izjavi ob smrti ruskega opozicijskega voditelja zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Zagotovila sta, da bodo ruske oblasti odgovarjale.

Izrazila sta sožalje soprogi umrlega Juliji Navalni, s katero se je Borrell ob robu Münchenske varnostne konference tudi srečal, in njegovi družini.

Kremelj obsodil odziv Zahoda

Dmitrij Peskov | Avtor: Epa Epa

Odziv zahodnih voditeljev na novico o smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je histeričen, njihove izjave pa popolnoma nesprejemljive, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na ruske medije, izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov (zgoraj). Moskovske oblasti medtem svarijo pred protesti.

Kot je javilo tožilstvo v mestu, so zaznali spletne pozive k shodu v središču prestolnice, zaradi česar svarijo pred kršitvijo zakona. Protesti so namreč v Rusiji nezakoniti, oblasti pa so v preteklosti že ostro zatrle zborovanja v podporo Navalnemu.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 40
  • Idioti 14:44 22.februar 2024.

    Se vi sploh zavedate , kakšen NACIST je bil tale KREATURA ! Hitler mu je bil najvišji ideal !Se vi na ZUNANJEM MINISTRSTVU skupaj z lajavo Fračo soloh zavedate, kakšen nacist je bil tale idiot !

  • Idioti 14:43 17.februar 2024.

    V Rusiji je zgleda USA prepovedala srčne infarkte . Infarkt pa lahko povzročite tudi sami , če greste kidat sneg , če greste iz toplega v mrzlo in podobno. V Sibiriji pa sigurno zunaj danes ni toplo !

  • Idioti 14:38 17.februar 2024.

    Ej ti USA polmrlič , kaj misliš , kdo bo kriv za tvojo smrt ?