Svet
9 ogledov

Junckerju se za položaj ni treba bati

Jean-Claude Juncker EPA
Največje skupine v Evropskem parlamentu bodo glasovale proti nezaupnici Jeanu-Cloudu Junckerju, čeprav je ta mednarodnim korporacijam omogočal izogibanje davkom.

Razprava o nezaupnici Evropski komisiji Jean-ClaudaJunckerja, ki je danes potekala v Evropskem parlamentu je pokazala, da se Junckerju ni treba bati za svoj položaj. Glasovanje o nezaupnici bo v četrtek. 

Junckerjeva komisija je delo nastopila 1. novembra, 5. novembra pa je skupina preiskovalnih novinarjev razkrila davčno afero, znano kot LuxLeaks. Luksemburške oblasti so v času, ko je vlado vodil Jean-Cloude Juncker, s skrivnimi davčnimi dogovori mednarodnim korporacijam omogočale izogibanje davkom. Gre za legalne posle, ki pa so spričo vse hujše krize v Evropi, hudo etično sporni.

"Mi smo svoje delo opravili, zdaj morajo o tem, ali na Juncker odstopi ali ne, odločati evropski poslanci," je povedala novinarka Margo Smit, nizozemska novinarka, ki je sodelovala pri raziskovanju afere.

Na četrtkovem glasovanju si predlagatelji, evroskeptiki in skrajna desnica, lahko obetajo le glasove iz vrst zmernih evroskeptikov, preostale politične skupine so napovedale podporo Junckerjevi komisiji.

"O tej nezaupnici ne bi smeli izgubiti preveč besed, saj ni nič več kot igrica dveh skupin," je razmere opisal vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt. "Vrnimo se k delu in v četrtek glasujmo proti tej neumni nezaupnici," je pozval.

Nezaupnico Junckerjevi komisiji so po izbruhu luksemburške davčne afere LuxLeaks predlagali evroskeptiki pod vodstvom Britanca Nigela Faragea ob podpori skrajno desnih samostojnih poslancev, zbranih okoli vodje francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Da gre le za šov evroskeptikov in skrajne desnice, ki so s to pobudo proevropski koaliciji pokazali mišice, je uvodoma potrdil sam avtor nezaupnice, Italijan Marco Zanni iz evroskeptične politične skupine Evropa svobode in neposredne demokracije.

Ta hiša znova dokazuje, da je "tempelj evropske hipokrizije", je poudaril Zanni ter napadel vseh pet političnih skupin, ki se pobudi ne želijo pridružiti. "Če bi imeli vsaj trohico dostojanstva, bi odstopili," je pozval Junckerja.

Juncker, ki je bil na trenutke videti precej zdolgočasen, je potrdil predanost boju proti izogibanju davkom ter se je vprašal o pomenu te pobude. Avtorjem je sporočil, da so očitki, da je prijatelj velikega kapitala, v multinacionalkah sprožili smeh.

Ob tem je Luksemburžan, ki ga je v parlamentu spremljala celotna ekipa, razen komisarja za digitalno agendo Güntherja Oettingerja, evropske poslance tudi pozval, naj pustijo njegovo komisijo pri miru in njega osebno pozovejo k odstopu, če si to želijo.

Vodja največje politične skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke Manfred Weber je predlog nezaupnice ocenil kot nekaj minut slave Faragea in Le Penove ter napovedal, da njegova skupina nezaupnice ne bo podprla.

Za vodjo druge največje skupine, evropskih socialdemokratov Giannija Pittello je nezaupnica "nadrealistična", njena utemeljitev pa seznam žaljivk, ne pojasnil razlogov. "Gremo raje nazaj na delo," je pozval tudi Pittella.

Da nezaupnice ne nameravajo podpreti, so kljub svojim pomislekom glede Junckerjevega ravnanja in razočaranjem nad njegovimi odzivi nakazali tudi v evropski levici in evropski Zeleni ter pozvali k več pojasnilom.

Predstavnik zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov Ryszard Antoni Legutko nezaupnice v razpravi ni izrecno podprl, je pa poudaril, da obstaja "problem Juncker", da začetek ni dober in da ga pojasnila doslej niso prepričala.

V razpravi se je danes oglasila tudi Le Penova, ki je med drugim izpostavila, da je Juncker kot vodja boja proti izogibanju davkom tako verodostojen kakor Al Capone kot vodja varnostnega in etičnega odbora.

"Velika je skušnjava, da bi odgovoril le gospe Le Penovi, ki me vselej obsipa z nežnostjo," je odgovoril Juncker, ki je za konec opozoril, da mora vsaka članica prispevati k boju proti izogibanju davkom, ter spomnil na omejeno navdušenje nad njegovimi načrti.

Evropski poslanci bodo o nezaupnici Junckerjevi komisiji glasovali v četrtek opoldne. Za razrešitev mora predlog dobiti dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino, kar je 376 od 751 parlamentarcev.

Parlament nezaupnice še ni izrekel. Grozila je komisiji Jacquesa Santerja, ki pa je marca 1999 sama odstopila. Leta 2005 je parlament glasoval o nezaupnici komisiji Joseja Manuela Barrosa zaradi njegovih počitnic na jahti grškega mogotca Spirosa Lacisa.

 

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 09:59 25.november 2014.

    Dostojanstvo imajo samo reveži.

  • Igor Đukanović 18:14 24.november 2014.

    Dobro obveščeni vplivneži so pravilno nadzorovali "uhajanje" informacije v javnost na takšen način, da ne more pasti, a ga imajo zdaj še bolj v vajetih. :(

  • jakec1575 17:17 24.november 2014.

    Čisti dokaz, da so si globalizacijo izmislili tisti, ki so se želeli izogniti placevanju davkov od kapitala. Meddržavne pogodbe so zagotavljale, da je denar ostajal v državah. Dodana vrednost pa je nosila ime. Danes vsi/vsak konkuriramo s celim svetom. Čeprav ...prikaži več je resnica ta, da veliki še vedno ščitijo svoje delovno okolje, ne glede na produktivnost. Ko jemljes in ne vračaš, vsaj tam kjer si vzel, siromašiš. Čeprav utemljeno kritiziramo učinkovitost javnega sektorja, bi morala biti mantra, da kapital dosega plače javnega sektorja, ne da nas je sveta krava prepričala, da so JS plačani preveč in da bi vsi morali delati za minimalca. In ker v tej državi ni upora, je mogoče vse. V Franciji se kaj takega ne more zgoditi. Ideja, da kapital plača dovolj davkov že skozi prispevke delavcev je zgrešena. Vsi držijo/držimo glavo v pesek. Tisti, ki sluzijo in tisti ki so oropani. Dokler bo slo bo slo. Ko titanik. Samo tisti, ki so revni ne vedo, da gredo z ladjo na dno. Romantika? Za koga?