Svet
786 ogledov

Jutri bi morali oditi iz EU. Kaj se dogaja?

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Britanska vlada premierke Therese May bo sporazum o brexitu v petek morda dala na tretje glasovanje v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije. Vprašanje je sicer, ali bo predsednik poslanske zbornice John Bercow dovolil glasovanje.

Andrea Leadsom, ki v parlamentu predstavlja vlado, je v parlamentu povedala, da bo parlament v petek znova razpravljal o predlogu vlade o brexitu. Po poročanju BBC pa ni jasno, ali se bo razprava končala s tretjim glasovanjem o izstopnem sporazumu.

"Zavedamo se, da mora biti kakršenkoli predlog v skladu s pravili predsednika poslanske zbornice in pogovori potekajo," je povedala. "Predlog bo vložen kar se da hitro, verjetno danes," je povedala.

Po njenih besedah je edina možnost, da zagotovijo izstop 22. maja, ta, da do 29. marca do 23. ure britanski parlament potrdi izstopni sporazum. Ponovila je, da je Evropski svet pretekli teden odobril preložitev brexita do 22. maja, če bodo britanski poslanci sporazum potrdili ta teden. To so danes ponovili tudi v Bruslju.

Vprašanje je sicer, ali bo Bercow dovolil glasovanje. V sredo je namreč ponovil svarilo, da ne bo dovolil tretjega glasovanja, če bo sporazum "praktično enak", kar določa več sto let star zakon.

Tudi obljuba, da bo odstopila, morda ne bo zadosti

britanski parlament Theresa May | Avtor: Profimedia Profimedia

Vprašanje je tudi, ali ima premierka zadostno podporo za sporazum. Skupina poslancev iz vrst konservativcev Evropska raziskovalna skupina (ERG), ki zagovarja brexit, je namreč dopoldne zatrdila, da ne bo podprla izstopnega sporazuma. Zadovoljila jih ni niti obljuba Mayeve, da bo odstopila pred prihodnjo fazo pogajanj o brexitu, če bo parlament potrdil sporazum.

"Trdni smo v tem, da ne bomo glasovali za sporazum," je povedal eden od vplivnih članov ERG Mark Francois. "Izstopni sporazum pomeni, da ne zapustimo EU," je nadaljeval.

Sporazumu še vedno nasprotujejo tudi severnoirski unionisti (DUP), ki v parlamentu podpirajo manjšinsko vlado.

Osem predlogov, za nobenega ni bilo večine

Britanski parlament sicer v sredo na nezavezujočem glasovanju ni potrdil nobene od osmih možnosti glede brexita, med katerimi so bili brexit brez dogovora, obstanek v carinski uniji in referendum o izstopnem sporazumu. Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji.

Minister za brexit Stephen Barclay je že v sredo zatrdil, da to kaže, da je izstopni sporazum "najboljša možnost".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice