Svet
743 ogledov

Brexit: Britanskim poslancem nič ni bilo všeč

Brexit
Britanski poslanci niso potrdili nobene od osmih možnosti glede brexita, o katerih so glasovali.

Med možnostmi, o katerih so glasovali, so bile tako brexit brez dogovora, obstanek v enotnem trgu in referendum o izstopnem sporazimu. Glasovanje je bilo nezavezujoče. 

Predsednik parlamenta John Bercow je za glasovanje izbral osem od 16 možnosti, ki so jih vložili poslanci.

Prva možnost je predvidevala, da Velika Britanija 12. aprila zapusti EU brez dogovora, naslednja, imenovana enotni trg 2.0, je predvidela obstanek v evropskem enotnem trgu s pridružitvijo Ekonomskemu gospodarskemu prostoru prek Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta).

Theresa May, pismo o Brexitu | Avtor: EPA EPA
Poslanci so glasovali tudi o možnosti, ki predvideva pridružitev Evropskemu združenju za prosto trgovino, Velika Britanija pa bi upoštevala pravila Evropskega gospodarskega prostora.

Bercow je za glasovanje izbral tudi možnost, ki predvideva carinsko unijo z EU, ter načrt laburistične stranke za brexit, ki predvideva stalno carinsko unijo in tudi tesno povezanost z evropskim enotnim trgom.

Poslanci so glasovali še o preklicu izstopa, če parlament do dne brexita ne bi podprl ne izstopnega sporazuma ne izstopa brez dogovora, ter o izvedbi referenduma o izstopnem sporazumu in politični deklaraciji o prihodnjih odnosih.

Zadnja možnost je govorila o tem, da bi Otok v proračun EU prispeval do konca leta 2020, z unijo pa bi se dogovorili za dveletno obdobje, v katerem bi imele dobrine iz Velike Britanije popoln dostop do EU.

Brexit Izstop VB iz EU Slovenija Toliko bo za brexit plačala Slovenija

Največ podpore referendumu in carinski uniji

Nobeden od predlogov pa ni dobil večine. Še največ podpore sta dobila predloga o drugem referendumu o brexitu ter o carinski uniji. Za prvega je glasovalo 268 poslancev, proti jih je bilo 295, za drugega pa 264 poslancev, 272 pa jih je bilo proti.

Premierka Theresa May sicer še vedno upa, da bo parlament še ta teden le podprl ločitveni sporazum, ki ga je izpogajala z EU in ki ga je doslej že dvakrat zavrnil. Če bi se to zgodilo, bi Velika Britanija EU zapustila 22. maja, sicer pa je nov datum brexita 12. april. Po prvotnem načrtu bi se moral brexit zgoditi že ta petek.

Mayeva lahko, potem ko je napovedala, da bo v primeru podpore dogovoru z EU zapustila vodenje vlade in stranke, računa na večjo podporo v lastnih konservativnih vrstah, a severnoirska stranka DUP, ki vladi zagotavlja večino, je zvečer sporočila, da sporazuma ne more podpreti.

britanski parlament Theresa May Svet Mayeva napovedala odstop

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Tupamaros 11:03 28.marec 2019.

    Angleži dobro vedo kaj delajo.Uprizarjajo reality show za nepoučene EU komisarje in poslance. Ne pozabiti. Angleži niso v zgodovini izgubili nobene vojne. Pa tudi te ne bodo.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 10:45 28.marec 2019.

    Angleži so pač pizde in to že od nekdaj.....imajo se za nekaj več v resnici so pa zelo podpovčprečni.........vse kar imajo so pokradli v vsej svoji sramotni zgodovini......

Sorodne novice