Svet
399 ogledov

Britanski poslanci zavrnili sporazum o brexitu

Brexit zastavica velika britanija Profimedias
Britanska poslanska zbornica je že drugič zavrnila ločitveni sporazum z Evropsko unijo. Proti sporazumu je glasovalo 391 poslancev, za jih je bilo 242. B

Britanska premierka Theresa May je v nagovoru poslancem po glasovanju izrazila globoko obžalovanje nad odločitvijo in napovedala, da bodo v sredo glasovali še o možnosti brexita brez dogovora. Kot je še povedala, se se zaveda "potencialne škode" izstopa brez dogovora, zato bo glasovala proti tej možnosti, k temu pa bo pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. Poslanci so zdaj pred "nezavidljivo izbiro", kako naprej, je še poudarila premierka po poročanju britanskega BBC.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je poudaril, da je bila vlada poražena z veliko večino glasov in mora sprejeti, da njen dogovor z Brusljem nima podpore poslanske zbornice. Pozval jo je, naj možnost brexita brez dogovora umaknejo z mize. Izpostavil je, da je zdaj čas za splošne volitve.

Proti sporazumu je danes glasovalo 75 od 314 premierkinih konservativcev. Okoli 40 poslancev vladajoče stranke, ki so januarja glasovali proti, pa je danes podprlo sporazum. Za so medtem v nasprotju s stališčem laburistične stranke glasovali zgolj trije od 245 poslancev te stranke.

britanski parlament Theresa May | Avtor: Profimedia Profimedia
Sredi januarja so sicer sporazum zavrnili s 432 glasovi proti 202, danes pa s 391 proti 242. Sporazum so že drugič zavrnili, kljub temu da je premierka v ponedeljek na pogovorih s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Strasbourgu dobila pravno zavezujoča zagotovila, da sporno irsko varovalo, katerega namen je preprečiti mejo na irskem otoku, ne bo veljalo za vedno.

Kaj sledi?

Če poslanci scenarija o brexitu brez dogovora v sredo ne bodo podprli, bodo predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve. To preložitev brexita bi moralo soglasno potrditi tudi ostalih 27 članic EU, ki bi morale odločiti tudi, kako dolgo bi ta odlog trajal.

Pred zgradbo britanskega parlamenta se je že čez dan zbralo več sto protestnikov, med katerimi večina nasprotuje izstopu Velike Britanije iz EU, medtem ko nekateri to podpirajo. Vsi pa so si enotni v nasprotovanju izstopnemu sporazumu, o katerem je danes glasoval parlament.

brexit protesti | Avtor: Profimedia Profimedia

Porsche 718 T Avto Nov šok za Britance: brexit bo močno podražil avtomobile

EU obžaluje izid glasovanja

EU je storila vse, kar je lahko, da bi rešila sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz unije. Izhod iz slepe ulice se lahko najde samo v Britaniji. Priprave na brexit brez dogovora so sedaj pomembnejše kot kdaj koli, je poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier po ponovni zavrnitvi sporazuma v britanskem parlamentu.

"Obžalujemo izid nocojšnjega glasovanja. Razočarani smo, da britanski vladi ni uspelo zagotoviti večine za izstopni sporazum, o katerem sta se strani dogovorili novembra," je dejal govorec predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska Preben Aamann. Ob tem v Tuskovi tiskovni službi izpostavljajo, da EU še najprej vztraja pri izstopnem sporazumu, vključno z irskim varovalom, ki zagotavlja, da na irskem otoku ne bo trde meje, in ki ohranja integriteto enotnega trga, razen oziroma dokler ne bo alternativne ureditve.

Do predvidenega izstopa Združenega kraljestva iz unije je le še 17 dni. Današnja zavrnitev je tako znatno povečala možnost brexita brez dogovora. "Nadaljevali bomo priprave na brexit brez dogovora in zagotovili pripravljenost v primeru takšnega scenarija," je izpostavil tudi Tuskov govorec.

V Bruslju se po neuradnih informacijah pričakuje, da bodo Britanci zaprosili za kratko podaljšanje obdobja za brexit.

Kraljica Elizabeta II Svet Brexit. Oglasila se je kraljica.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.